Доступність посилання

ТОП новини

Росія, Україна і ЄС не дійшли згоди щодо зони вільної торгівлі


Росія пропонує Україні приєднатися до її санкцій проти ЄС – Клімкін
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:58 0:00

Росія пропонує Україні приєднатися до її санкцій проти ЄС – Клімкін

Учасники тристоронніх переговорів України, Росії і Європейського союзу щодо претензій Росії до зони вільної торгівлі між Україною і ЄС не досягли остаточної згоди. Сторони домовилися продовжити переговори, мовиться в заключній заяві зустрічі.

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін заявив після зустрічі у Брюсселі, що домовленості не змогли досягти через позицію Росії, яка прибула на переговори з неочікуваними пропозиціями.

«Те, що Росія представила сьогодні, свідчить про неконструктивність її позиції, про повернення до того, що висувалось російською стороною раніше. Зараз ми проведемо експертні дискусії і побачимо, чи зможемо прийти до якогось спільного розуміння. На сьогодні я такого спільного розуміння не бачу», – наголосив Клімкін.

За його словами, є тільки технічні результати переговорів, і ці переговори будуть продовжені на технічному рівні з тим, щоб вирішити пізніше, чи є сенс у зустрічах на міністерському рівні.

При цьому він наголосив, що зона вільної торгівлі набуде чинності, як і передбачалося, з 1 січня 2016 року.

Те, що подальших відкладень у запровадженні зони вільної торгівлі між Україною і Євросоюзом не буде, підтвердила й єврокомісар у справах торгівлі Сесілія Мальмстрем.

Міністр економічного розвитку Росії Олексій Улюкаєв, зі свого боку, заявив, що пропозиції, які висловив Євросоюз, неприйнятні для його країни, а російські ж пропозиції врахували лише частково, чого для Росії замало.

Він також звернув увагу, що Росія може з 1 січня запровадити проти України два окремі заходи.

Із одного боку, йдеться про скасування преференційного режиму за угодою про вільну торгівлю в межах СНД у відповідь на набуття чинності зоною вільної торгівлі між Україною і ЄС, яку Москва вважає загрозою для своєї економіки й щодо якої веде тристоронні переговори.

Із іншого, це продуктове ембарго на українські товари, що, за словами міністра, пов’язане з санкціями, які Україна запровадила проти Росії, і не має стосунку до зони вільної торгівлі. За його словами, ймовірність запровадження цього ембарго «дуже велика».

Передбачалося, що режим вільної торгівлі між Україною та ЄС разом із рештою Угоди про асоціацію між Україною і ЄС почне діяти з листопада 2014 року в режимі тимчасового застосування, ще до завершення процесу ратифікації угоди. Однак після тристоронніх консультацій із участю Росії, яка висловила претензії до умов цього режиму, сторони домовилися відтермінувати введення в дію економічної частини угоди до 31 грудня 2015 року. Євросоюз запровадив односторонні преференції на експорт українських товарів, а європейські товари в Україні до кінця року продовжують обкладатися митом. Але з 1 січня 2016-го зона вільної торгівлі, разом із іншими економічними частинами Угоди про асоціацію між Україною і ЄС, почне діяти в повному обсязі, наразі в режимі тимчасового застосування. Політичні розділи угоди вже діють у режимі тимчасового застосування з 1 листопада 2014 року.

XS
SM
MD
LG