Доступність посилання

ТОП новини

США знову наголосили на умові зняття санкцій із Росії: повне виконання мінських угод


©Shutterstock
©Shutterstock

Державний секретар США Джон Керрі знову наголосив, що умовою зняття санкцій із Росії, накладених через втручання на Донбасі, є повне виконання мінських домовленостей.

«Усе цілком ясно, і президент (США Барак) Обама чітко заявив про це президентові (Росії Володимирові) Путіну під час їхньої особистої зустрічі в Парижі лише два дні тому: якщо Москва хоче позбутися санкцій, то досягти цього легко – треба тільки виконати зроблені обіцянки. Виконайте «Мінськ» – і можете цього досягти», – сказав Керрі, виступаючи у Брюсселі після засідання міністрів закордонних справ країн-членів НАТО.

Він також повторив заклик США до Росії повністю виконати її мінські зобов’язання, серед яких відведення важких озброєнь, проведення виборів на Донбасі за Конституцією України й під спостереженням ОБСЄ, виведення всіх іноземних бійців, звільнення заручників і відновлення контролю України над її боком міжнародного кордону з Росією.

Ці вимоги містяться в кількох документах, відомих разом як мінські домовленості, – Мінському протоколі, Мінському меморандумі і Мінському комплексі заходів, – які підписав і представник Росії.

Москва після цього заявляла, що не має ніяких зобов’язань за мінськими угодами, бо підписувала їх не як учасник, а як «гарант», і не має наміру виконувати цих домовленостей. Натомість у Москві звинувачують Київ у невиконанні угод. На Заході ж, як і в Києві, заявляють, що влада України максимально можливо виконує їх, а Росія й підтримувані нею сепаратисти на сході України, навпаки, постійно порушують.

США, ЄС, а також країни «Групи семи» і низка інших країн світу, головно в Європі, запровадили проти Росії і проти українських сепаратистів у Криму й на Донбасі кілька пакетів санкцій, окремо через окупацію Росією українського Криму і невизнану світом спробу анексії півострова та через агресію Росії на сході України. При цьому вони вже не раз заявляли, що в разі погіршення ці санкції можуть бути посилені, а скасовані вони можуть бути відповідно тільки після деокупації Криму чи після повного виходу Росії з конфлікту на сході України і повернення Києву контролю над регіоном.

XS
SM
MD
LG