Доступність посилання

ТОП новини

Фірташ назвав уряд України політичним банкрутом і прогнозує його крах


Дмитро Фірташ під час інтерв’ю агентству Reuters, Відень, 2 грудня 2015 року
Дмитро Фірташ під час інтерв’ю агентству Reuters, Відень, 2 грудня 2015 року

Український підприємець-мільярдер Дмитро Фірташ заявляє, що уряд України політично збанкрутував і, ймовірно, впаде навесні наступного року.

Як сказав Фірташ, який перебуває у столиці Австрії Відні, в інтерв’ю агентству Reuters, він втратив віру у здатність цього уряду здійснити змістовні реформи і вважає, що Україні потрібен рух, що буде домагатися політичних змін.

«Сказати, що країна нестабільна, – це ще дуже м’яко. Якщо до 2016-го ми не почнемо робити нічого задля порятунку економіки, настане низка катастрофічних подій, і країна розпадеться», – заявив він.

Звинувачення проти нього у США Фірташ назвав суто політичними.

50-річний Дмитро Фірташ не був в Україні понад півтора року після закінчення Революції гідності. З них близько року він перебував під домашнім арештом в Австрії. Фірташа заарештували в Австрії за запитом влади США. Там Фірташа підозрюють у хабарництві при укладанні угоди в Індії. Але в березні цього року австрійський суд вирішив, що ФБР США не надало достатньо доказів причетності Фірташа до злочину. Фірташ ці звинувачення відкидає.

В Україні поліція вже розслідує два кримінальні провадження, пов’язаних із Дмитром Фірташем: щодо групи компаній Ostchem і колишніх керівників компанії «Нафтогаз України». У цих провадженнях він не має статусу підозрюваного.

Раніше в середу, 2 грудня міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков повідомив, що Національна поліція України розпочала провадження за фактом звернення Національного банку України про неповернення кредиту рефінансування банку «Надра» у розмірі 5 мільярдів гривень, отриманих під особисту гарантію Дмитра Фірташа. Він підозрюється в тому, що, «маніпулюючи особистою гарантією на суму до 5 мільярдів гривень, організував отримання кредиту НБУ для рефінансування банку «Надра», але не забезпечив використання цих коштів на стабілізацію ситуації, а навпаки – вивів їх на пов’язані з ним компанії». Аваков зазначив, що в результаті цих дій банк «Надра» повернув НБУ кредит рефінансування, а Фірташ не здійснив виплат за гарантією.

За словами міністра, Фірташ та пов’язані з ним особи підозрюються у скоєнні злочинів за частиною 5 статті 191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем) Кримінального кодексу України.

У листопаді 2008 року компанія Group DF Дмитра Фірташа заявила, що підписала угоду про придбання контрольного пакета акцій банку «Надра».

Раніше повідомлялося, що Дмитро Фірташ має намір приїхати до Києва і 2 грудня відкрити з’їзд Федерації роботодавців України, яку він очолює. Після цього повідомлення Аваков 29 листопада заявив, що Фірташ буде затриманий, якщо прилетить в Україну – утім, це відбудеться в разі відповідного звернення до Генпрокуратури Міністерства юстиції США. Але 1 грудня в Генпрокуратурі повідомили, що Міністерство юстиції США не зверталось до ГПУ з проханням про надання правової допомоги в розслідуванні кримінальної справи проти олігарха.

У вівторок, 1 грудня, ввечері Фірташ заявив, що вирішив перенести свій приїзд в Україну. Він заявив, що вважає дії української влади щодо нього злочинними і розцінює їх як політичні переслідування.

XS
SM
MD
LG