Доступність посилання

ТОП новини

Росія припинила переговори з Туреччиною про «Турецький потік» – міністр


Планований маршрут «Турецького потоку» за версією «Газпрому»
Планований маршрут «Турецького потоку» за версією «Газпрому»

Міністр енергетики Росії Олександр Новак повідомив, що Москва наразі припинила переговори з Анкарою щодо проекту будівництва газогону «Турецький потік» через збиття Туреччиною російського бойового літака.

Як заявив міністр, оголошені Кремлем санкції, що вимагають припинити діяльність міжурядової російсько-турецької комісії з торгівлі й економічної співпраці, стосуються і переговорів про цей газопровід.

Але, додав Новак, переговорів Росії з Туреччиною про будівництво там атомної електростанції «Аккую» ця його заява не стосується, і щодо цього має пояснити ситуацію російська корпорація «Росатом».

Можливість припинення проекту «Турецький потік» після інциденту з російським літаком останніми днями прогнозували експерти.

Проект «Турецький потік» виник після того, як наприкінці 2014-го зазнав провалу попередній схожий газогінний проект «Газпрому», «Південний потік». Але він весь час наражався на різноманітні перешкоди через те, що сторони не могли домовитися з багатьох принципових питань, таких, як ціна російського газу для Туреччини. Зокрема, через невдачу з укладенням міжурядової російсько-турецької угоди проект на початку жовтня відклали на невизначений термін.

Чимало коментаторів називало проект «Турецького потоку», який мав за головну мету оминути Україну, політичним блефом Росії, що не мав економічного обґрунтування – зокрема, через значне зниження світових цін на енергоносії, пошуки країнами ЄС альтернативних російським джерел газу і через відсутність сподіваного фінансування від очікуваних західних учасників проекту.

XS
SM
MD
LG