Доступність посилання

ТОП новини

Росія може заморозити «Турецький потік»


Карта пролягання «Турецького потоку»
Карта пролягання «Турецького потоку»

Замороження проекту, на думку експертів, мало б символічне значення через відсутність фінансування з боку європейських партнерів, на яких розраховував Кремль

Москва подає сигнали, що готова піти на посилення санкцій проти Туреччини. Міністр економіки Росії Олексій Улюкаєв заявив, що Росія ще не ухвалила рішення про фінансування проекту газопроводу «Турецький потік» і будівництва атомної електростанції в Туреччині. А тим часом агентство «Рейтер», посилаючись на свої джерела, говорить, що Кремль розглядає таку можливість у відповідь на збиття турецькими військовими російського бомбардувальника.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:07 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Внаслідок інциденту зі збитим Туреччиною російським бомбардувальником Москва оголосила низку економічних санкцій для турецьких товарів. Йшлося про турецькі сільськогосподарські товари, текстиль, обмеження руху громадян. Однак оглядачі зазначали, що справді болючих санкцій, які би вдарили не лише по простих громадянах, але і по інтересах серйозного бізнесу в обох країнах, Росія запроваджувати не наважувалася. Але тепер, за повідомленням агентства «Рейтер», яке посилається на свої джерела в російському газовому концерні «Газпром», Москва засумнівалася у продовженні роботи над «Турецьким потоком».

Міністр економіки Росії Олексій Улюкаєв заявив, що Росія поки що не заморожувала проектів і «у своїй роботі виходить з того, що обидва проекти будуть продовжені».

Керівник Турецького бюро агентства «Рейтер» Нік Таттерсалл говорить, що і Туреччина хотіла б уникнути подальшої ескалації напруженості з Росією, турбуючись про свою економіку.

«На економічному фронті, вони занепокоєні, що санкції можуть заторкнути туристичний бізнес, і особливо енергетичні стосунки між Туреччиною і Росією», – говорить журналіст.

Експерти ж з «Газпрому», на яких посилається «Рейтер», говорять, що вони очікують інструкцій особисто від президента Росії Володимира Путіна, хоча оголошення про замороження «Турецького потоку» мало б швидше символічне, ніж практичне значення, через відсутність фінансування з боку європейських партнерів, на яких розраховував Кремль, коли планував газогін на південь Європи в обхід України. Один з них висловив сподівання, що проект не буде закритий цілком, а лише відкладений на кілька років.

Проте, навряд чи розбіжності між Росією і Туреччиною вдасться швидко владнати. Кореспондент «Рейтер» в регіоні Джек Стабс говорить, що Росія свідомо бомбардувала позиції племен, етнічно споріднених з турками, чим викликала численні протести з боку Анкари.

«З кінця вересня Росія бомбардувала 70 позицій в тому самому районі Сирії, і Туреччина багато разі скаржилася на те, що Росія бомбардує сирійських туркоманів, яких Туреччина підтримує в сирійській громадянській війні та вважає етнічно близьким народом до турків», – говорить журналіст.

За підрахунками «Рейтер», протягом трьох тижнів воєнної кампанії у жовтні російські повітряні обстріли були спрямовані проти цілей, що не належали до «Ісламської держави».

  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG