Доступність посилання

ТОП новини

В МВФ іще не вирішили, коли визначать статус боргу України перед Росією – речник


Речник Міжнародного валютного фонду Джеррі Райс повідомив, що у фонді ще не ухвалили рішення щодо того, чи вважати борг України перед Росією суверенним чи приватним.

За його словами, він також не може сказати, коли таке рішення може бути ухвалене.

Як сказав речник, МВФ очікує, що Україна і Росія самі будуть вести прямі переговори про цей борг.

Щодо можливості надати Україні новий транш позики від МВФ Райс повідомив, що за результатами роботи в Україні місії фонду з 12 до 20 листопада було досягнено порозуміння з багатьох питань. Тепер, сказав він, в МВФ вважають за важливе, щоб уряд подав до парламенту бюджет, що відповідав би цілям програми надання позики, а саме далі скоротити бюджетний дефіцит і державний борг до безпечнішого рівня, і щоб парламент ухвалив цей бюджет. Крім того, наголосив речник, в МВФ чекають на поступ у справі прозорого й вартого довіри процесу призначення антикорупційних прокурорів.

Також, повідомив він, в МВФ іще не встановили дати засідання його ради директорів, що має розглянути питання про позики державам, що мають несплачений офіційний двосторонньо узгоджений борг. За його словами, для цього потрібні дві зустрічі ради директорів – неформальна і формальна. Перша вже відбулася 23 листопада, дата другої ще не відома.

Упродовж осені Україна узгодила реструктуризацію своїх зобов’язань, включно зі списанням частини їх, із більшістю зі своїх приватних кредиторів – крім Росії.

Москва вимагає повного повернення 3 мільярдів доларів, наданих Києву у грудні 2013 року за результатами домовленостей тодішнього президента України Віктора Януковича з його російським колегою Володимиром Путіним. Граничний термін виплати цього боргу – 21 грудня.

Іще в середині листопада Путін оголосив пропозицію відкласти виплату цього боргу на наступні три роки по одному мільярду, але без списання його частини. Україна заявляє, що досі не отримала цієї пропозиції офіційно.

Крім того, Росія вважає, що цей борг є суверенним боргом української держави. Україна наполягає, що це приватний борг колишньої української влади й відтак має бути реструктурований на загальних підставах. В МВФ наразі не висловлювали своїх оцінок статусу цього боргу.

За чинною політикою МВФ, кредити не можуть надаватися отримувачам, що мають несплачений офіційний борг. Але у фонді дають знати, що можуть змінити це правило; в такому разі Україна змогла б отримувати кредитування й далі без того, щоб МВФ мусив визначити статус її боргу Росії.

Відомий західний економіст Андерс Ослунд закликає Україну взагалі не сплачувати цього боргу Росії-агресорові, наполягаючи на тому, що він за міжнародним правом є так званим «одіозним боргом» – боргом, отриманим владним режимом у власних інтересах, а не в інтересах держави; такий борг має вважатися приватним боргом режиму, а не державним, а в разі падіння режиму держава не має визнаватися боржником.

XS
SM
MD
LG