Доступність посилання

ТОП новини

Турчинов: Росія активізувала направлення диверсантів через ділянку кордону поза зоною АТО


(архівне фото)
(архівне фото)

Секретар Ради національної безпеки і оборони України Олександр Турчинов заявляє, що Росія активізувала направлення до України диверсійно розвідувальних груп через ділянку державного кордону, яка не межує із зоною проведення антитерористичної операції.

Секретар РНБО розповів в ефірі телевізійного «5-го каналу», що наразі на Донбасі є сім коридорів для пропуску людей, але не всі з них працюють. «Що стосується перетину лінії розмежування фізичними особами, працює фактично тільки два (пункти пропуску), а третій – із деякими обмеженнями», – наводить слова Турчинова агентство УНІАН.

Він звернув увагу, що існує дуже багато нарікань, що суворо обмежується перетин, відбувається ретельна перевірка людей на лінії розмежування.

«Ми не можемо позбавитись цього і відмовитись від цього, тому що саме шляхом проникнення агентури через ці коридори діє Росія. І більше того, я хочу сказати, що останнім часом, коли ми значно посилили саме таку фільтрацію шпигунів, диверсантів, які пробували під виглядом переселенців, постраждалих громадян просочуватись на нашу територію, то зараз активізувалися саме спроби проникнення диверсійних груп через звичайний українсько-російський кордон, який навіть не входить до зони проведення антитерористичної операції», – заявив Турчинов.

За його словами, оборонний бюджет обсягом у 100 мільярдів гривень – це той мінімум, який дозволяє протистояти агресії Росії.

«100 мільярдів гривень – це не весь оборонний бюджет. Рада національної безпеки і оборони затвердила військовий або оборонний бюджет нашої країни, і він відповідно до позицій, які відображені у стратегії нацбезпеки, а також у воєнній доктрині нашої країни, становить 5% від ВВП і на безпеку і оборону, а на саму оборону десь близько 3% від ВВП. 5% від валового внутрішнього продукту, який уряд прогнозує на наступний рік, – це близько 113 мільярдів гривень», – сказав він.

У середу, 2 грудня, президент Петро Порошенко підписав укази про введення в дію рішення Ради національної безпеки і оборони про оборонний бюджет на 2016 рік. РНБО пропонує урядові передбачити у проекті закону «Про державний бюджет на 2016 рік» видатки на гарантування національної безпеки і оборони в обсязі 5% від ВВП, але не менш як 100 мільярдів гривень, із загального фонду держбюджету.

XS
SM
MD
LG