Доступність посилання

ТОП новини

У Дніпропетровську відкрився перший в Україні міжнародний фестиваль друкованої графіки


У Дніпропетровську, в Музеї українського живопису, в четвер ввечері відкрився перший в Україні міжнародний фестиваль друкованої графіки. На нього з’їхались художники-графіки з України та Польщі, які працюють у різних техніках друку – дереворит, офорт, літографія, шовкографія тощо.

Фестиваль відкрився роботою музейної майстерні «Пороги». Упродовж 8 днів талановиті графіки з різних міст України та Польщі, зокрема, Міхал Лах, Магдалена Ухман, Каміла Беднарська, працюватимуть тут разом із дніпропетровськими колегами Андрієм Соколенком та Сергієм Алієвим-Ковикою.

Перші, свіжовидрукувані роботи митців, які з’явились просто на очах у гостей фестивалю, прихильників графіки та мистецтвознавців, щойно з-під машини для друку посіли місце в експозиції музею. За словами митців, вони присвятили свої роботи найбільш хвилюючим для них темам, зокрема, таким, як киянин Устим Федько, дворіччю Революції гідності.

У ході створення гравюр майстри намагались зацікавити відвідувачів, детально пояснюючи процес.

За словами художника-графіка Устима Федька, друкована графіка нині в Україні розвивається активніше, ніж за радянських часів, зокрема, художники отримують замовлення на створення ілюстрацій для книжкових видань, однак такого інтересу публіки й промоції, як у Європі, цей різновид образотворчого мистецтва поки не має.

«Наші польські колеги, які приїхали на цей перший фестиваль, є не тільки художниками-графіками, вони ще й викладають цю дисципліну в польських академіях мистецтв. Дивлячись на те, як вони працюють, гріх казати, що графіка – це вимираюча техніка. В Україні є дуже цікаві художники, які працюють у цьому напрямку, хоча він, безумовно, не має такого широкого розголосу. Технічно це також непросто: для друкованої графіки потрібні спеціальні майстерні, техніка для створення відбитків тощо. Багато графіків винаходять свої техніки, експериментують. Зараз у Європі, наприклад, дуже популярне виготовлення авторської книги – в одному екземплярі друкується книга, в дуже складних техніках робляться до неї ілюстрації, і це затребувано серед колекціонерів. В Україні це поки не користується попитом», – сказав в інтерв’ю Радіо Свобода Устим Федько.

На урочистостях із нагоди відкриття фестивалю польські й українські митці отримали відзнаки від музею.

Разом із першим Міжнародним фестивалем друкованої графіки у Дніпропетровську також розгорнули виставки графічних робіт з мистецьких колекцій на інших майданчиках – у галереї «Арт-світ» та художньому музеї.

XS
SM
MD
LG