Доступність посилання

ТОП новини

Чубаров: 9 грудня уряд розгляне питання припинення торговельних відносин з Кримом


Рефат Чубаров
Рефат Чубаров

Проект постанови про обмеження поставок товарів і певних послуг з материкової частини України на тимчасово окуповану територію Криму повинні розглянути і ухвалити на засіданні Кабінету міністрів України в середу, 9 грудня. Про це повідомив глава Меджлісу кримськотатарського народу, депутат Верховної Ради України Рефат Чубаров.

«З ухваленням цієї постанови припиняються повністю торговельні відносини, поставка товарів, послуг з материкової частини України на тимчасово окуповану територію Криму», – сказав Чубаров.

«Де-факто призупинені поставки товарів і послуг в Крим учасниками акції з блокади, будуть де-юре зупиненим. Це буде один з результатів акції з блокади Криму», – зазначив глава Меджлісу.

Він також повідомив, що в документі вказуються норми для перевезення товарів і продуктів населенням.

«Будь-яка людина може перевозити з собою соціально значущі товари, але сумарною вартістю не більше 10 000 гривень і які не перевищують 50 кілограмів на одну людину», – сказав Чубаров.

За його інформацією, питання електроенергії, яка поставляється по ЛЕП з материкової частини України в Крим, не згадується в цій постанові, для цього буде окреме рішення.

20 вересня розпочалась безстрокова акція з блокування вантажного транспорту, що прямує до Криму з продуктами і товарами, ініційована лідерами кримських татар.

Ініціатори блокади вважають, що українські компанії повинні припинити торговельні відносини з Кримом, оскільки територія півострова була окупована Російською Федерацією. Серед вимог – скасування українського закону про вільної економічної зони «Крим».

Заступник керівника пропрезидентської парламентської фракції «Блок Петра Порошенка» Ігор Кононенко заявив, що скасування вільної економічної зони «Крим» рівносильна відмові України від території Криму.

Верховна Рада України офіційно оголосила початком тимчасової окупації Криму 20 лютого 2014 року. Країни Заходу також не визнають анексію Криму. Росія заперечує окупацію півострова і називає це «відновленням історичної справедливості».

XS
SM
MD
LG