Доступність посилання

ТОП новини

Україна відновить «аварійне постачання» електрики до окупованого Криму – Порошенко


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Президент України заявляє про часткове відновлення постачання електроенергії до окупованого Росією Криму.

«Думаю, що аварійне постачання по одній лінії буде відновлено найближчим часом при проведенні консультацій з кримськими татарами», – зазначив президент в оприлюдненому 6 грудня інтерв’ю українським телеканалам.

Президент Петро Порошенко також наголосив, що Крим є українським, і запевнив, що зробить все можливе, щоб шляхом міжнародних правових механізмів забезпечити повернення півострова до України, інформує сайт голови держави.

Раніше голова Меджлісу кримськотатарського народу, депутат Верховної Ради України Рефат Чубаров заявив, що активісти блокади анексованого Криму дозволять використовувати відновлену лінію електропередач «Каховська – Титан».

Це одна із чотирьох ліній, якою електроенергія йшла із материкової України до анексованого півострова, а також частково до Херсонської області.

Також, як повідомляє уповноважений президента України у справах кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв, Крим може розраховувати не більше ніж на 200-250 мегават. Джемілєв зауважує, що загальна потреба Криму в електроенергії складає 1050-1100 мегават, останній рік з материкової України постачалися 850-900 мегават.

У Криму 22 листопада через пошкодження опор ЛЕП в Херсонській області сталося відімкнення електроенергії, що надходить на територію півострова з материкової частини України.

Півострів зараз забезпечується електроенергією, виробленою джерелами кримської генерації, а також дизельними генераторами, завезеними з Росії. Президент Росії Володимир Путін 2 грудня в Криму взяв участь у церемонії запуску першої нитки енергомоста з Кубані до Криму. 5 грудня енергоміст не витримав навантаження, сталася аварія.

XS
SM
MD
LG