Доступність посилання

ТОП новини

Генерала Назарова у справі збитого бойовиками Іл-76 судитимуть у Павлограді


Суд у справі про загибель 49 українських військовослужбовців у літаку Іл-76, збитому 14 червня 2014 року озброєними сепаратистами в аеропорту Луганська, відбудеться в Павлограді Дніпропетровської області. Інформацію про це підтвердили в Павлоградському міськрайонному суді.

За даними суду, перше судове засідання у справі заплановане на 17 грудня. Обвинуваченим у справі є Віктор Назаров, який на момент трагедії був заступником керівника Штабу антитерористичної операції.

Представник потерпілих у суді Віталій Погосян, який захищає інтереси родин загиблих військових, повідомив Радіо Свобода, що це буде «безпрецедентний судовий процес» в Україні, матеріали слідства налічують десятки томів.

«Вперше в Україні судитимуть безпосередньо керівника вищої офіцерської ланки Збройних сил України. Дуже багато томів налічує ця кримінальна справа, але серед них є секретні, про які не буде знати громадськість, а лише ті особи, які мають доступ до державної таємниці. Ця справа тягнулась дуже довго, сторона захисту генерала дуже довго знайомилась з матеріалами справи, тому сторона обвинувачення була змушена в суді домогтись встановлення термінів на ознайомлення з матеріалами. В суді ми як захисники домагатимемось того, щоб було винесене рішення в інтересах людей, які постраждали від дій військового керівництва, яке не забезпечило безпеку польоту Іл-76, щоб всі ці особи були притягнуті до відповідальності», – сказав Радіо Свобода Віталій Погосян.

Він підтвердив, що наразі на лаві підсудних у справі перебуває один високопосадовець, однак ситуація може змінитися.

«Загинули 49 людей, і за це поки ніхто не був притягнутий до відповідальності, а вже минуло півтора року. Найголовніше – там є доказова база, непогано, на мій погляд, проведене розслідування, але я боюсь, щоб одну цю людину не призначили крайньою», – сказав Віталій Погосян.

14 червня 2014 року на території Луганської області з переносного зенітно-ракетного комплексу був збитий літак Іл-76. Він загорівся і впав. На його борту перебували 40 військовослужбовців зведеного підрозділу військової частини А1126 25-ї окремої парашутно-десантної бригади і 9 членів екіпажу. Усі загинули. Першому заступнику керівника Головного оперативного управління Генерального штабу Збройних сил України Віктору Назарову оголосили про підозру в недбалому ставленні до служби, наслідком чого стала загибель військових.

XS
SM
MD
LG