Доступність посилання

ТОП новини

Клімкін у Раді безпеки ООН знову закликав створити миротворчі сили для Донбасу


Голова МЗС України Павло Клімкін
Голова МЗС України Павло Клімкін

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін знову закликав Раду безпеки ООН створити миротворчі сили для врегулювання на сході України.

Виступаючи на засіданні Ради безпеки, присвяченому становищу в Україні, він нагадав про позицію Києва щодо необхідності такої місії, чи то як сил ООН, чи як місії ОБСЄ зі значно розширеним мандатом.

За його словами, російська агресія перейшла нині у нову стадію, але не завершилася.

Київ мотивований виконувати мінські домовленості, бо «це наш шанс на виживання», сказав Клімкін і протиставив позиції Києва дії Росії. Підписуючи у лютому Мінський комплекс заходів, Україна очікувала на його виконання, на виведення російських військ і озброєнь, але «чорнила російського підпису ще не висохли, як російська армія з її маріонетками влаштувала наступ на Дебальцеве», зазначив Клімкін.

Він наголосив, що на виконання мінських угод, серед іншого, парламент України в узгодженні з законними представниками Донбасу схвалив у першому читанні зміни до Конституції щодо децентралізації. Росія ж, навпаки, на порушення цих угод продовжувала підтримувати збройних сепаратистів і не відмовилася від провокацій.

Клімкін закликав і Росію виконати ці домовленості повністю. Якщо хоч якийсь їхній елемент не буде виконаний, результатом буде нестабільність, наголосив голова МЗС.

Раніше від українського міністра в Раді безпеки ООН виступив постійний представник Росії Віталій Чуркін, який вчергове звинуватив Київ у численних порушеннях мінських домовленостей, розкритикувавши слова зі звіту ООН про становище з правами людини в окупованому Криму, розкритикувавши США, що нині головують у Раді безпеки, за затримку з початком засідання, і вкотре заявив, що в Україні минулого року відбувся «переворот».

Чуркін знову вимагав від Києва узгоджувати всі свої дії з представниками сепаратистських збройних угруповань «ДНР» і «ЛНР», підтримуваних Росією, а в Україні визнаних терористичними.

11 грудня Рада безпеки ООН обговорювала ситуацію в Україні.

Від початку листопада почастішали повідомлення про випадки порушення режиму припинення вогню в зоні АТО. Сторони конфлікту на Донбасі звинувачують одна одну в порушенні Мінських угод.

Росія окупувала український Крим у лютому – березні 2014 року і заявила про його анексію. Київ і Захід не визнають це і вважають півострів і надалі українською територією.

Україна і Захід звинувачують Росію у підтримці проросійських сепаратистів на Донбасі. Москва ці звинувачення відкидає, заявляючи, що на Донбасі немає російських військових, але є «добровольці».

XS
SM
MD
LG