Доступність посилання

ТОП новини

Адвокат: ЄСПЛ погодився розглянути скаргу екс-депутата Криму Ганиша


Василь Ганиш
Василь Ганиш

Європейський суд з прав людини обіцяє розглянути скаргу екс-депутата Верховної Ради Криму Василя Ганиша, підозрюваного в Україні у державній зраді, заявив у коментарі проекту Радіо Свобода «Крим. Реалії» адвокат Ганиша Андрій Руденко, який також направляв від свого імені скаргу до Європейського суду.

За його словами, заяви в ЄСПЛ направили 17 липня і 5 жовтня, а 11 грудня прийшло повідомлення про те, що обидві скарги об’єднали, і дали їм єдиний номер.

«Суд розгляне вашу справу при першій можливості на підставі наданих вами документів й інформації», – процитував адвокат повідомлення секретаря Європейського суду з прав людини.

За словами адвоката, його підзахисний скаржиться на «протиправне позбавлення свободи, внаслідок несвоєчасного вручення підозри і доставки до слідчого судді для розгляду клопотання про обрання запобіжного заходу, протиправне позбавлення майна, неповідомлення родичів про затримання, а також ненадання кваліфікованої кардіологічної медичної допомоги».

«Він (Василь Ганиш – ред.), зі своїм медичним діагнозом, маючи на руках три рішення суду, не отримав повноцінної медичної допомоги. Ми вважаємо, що це істотне порушення прав і повинно спричинити відповідальність України», – заявив Андрій Руденко.

Адвокат пояснив, що його підзахисний має ішемічну хворобу серця, і потребує повноцінного кардіохірургічному обстеженні. У СІЗО, де утримують Василя Ганиша, заявляють, що не можуть відправити його на обстеження в Інститут серця, оскільки він не обладнаний камерою для утримання заарештованих, а ті медустанови, які обладнані подібними камерами, не мають в штаті кардіохірургів для проведення обстеження, повідомив адвокат.

Дніпровський райсуд Києва 3 грудня залишив Ганиша, якому закидають держзраду, під арештом ще на два місяці – до 1 лютого 2016 року. Ганиша затримали 28 квітня 2015 року при виїзді з Криму співробітники СБУ спільно з українською Держприкордонслужбою. Колишній депутат був узятий під варту, оскільки перебував у розшуку, а Генпрокуратура України винесла йому підозру в скоєнні державної зради.

За версією українських слідчих, Ганиш був одним із тих, хто голосував за проведення «референдуму» про статус Криму, і цим сприяв зазіханням на територіальну цілісність України. Також політика звинувачують у тому, що він 11 квітня 2014 року голосував за ухвалення «конституції» Криму на засіданні «Держради» Криму.

Сам екс-депутат заявляє, що він був єдиним депутатом кримського парламенту, який проголосував проти проведення «референдуму». На його думку, звинувачення у державній зраді є необґрунтованими.

XS
SM
MD
LG