Доступність посилання

ТОП новини

В Івано-Франківську розпочався перший національний форум з паліативної допомоги дітям


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

В Івано-Франківську розпочався перший національний форум з паліативної допомоги дітям, у заході беруть участь понад 70 експертів, лікарів та волонтерів.

Організатори форуму – програмна ініціатива «Громадське здоров’я» Міжнародного фонду «Відродження» та Івано-Франківський благодійний фонд «Мати Тереза».

За словами президента благодійного фонду «Мати Тереза», головного обласного спеціаліста з паліативної допомоги Людмили Андріїшин, «паліативна допомога дітям в Україні на сьогодні в зародку», а дітей, які потребують такої допомоги, «щодо яких медицина каже: вибачте, ми нічим не можемо допомогти» – дуже багато, це не лише діти з онкозахворюваннями, а й з вродженими генетичними захворюваннями, чи які захворіли на важкі недуги в дитинстві.

Учасники форуму обговорюють проблеми допомоги таким дітям стаціонарно і вдома, забезпечення ліками для зняття болю, психологічного супроводу.

Фахівці з Польщі, Білорусі, Грузії діляться з досвідом надання паліативної допомоги.

Як повідомила виконавчий директор ICPCN (Міжнародної мережі дитячої паліативної допомоги) Джоан Марстон, ця організація була створена у 2005 році «з таким баченням, що кожна дитина, у якої лімітований прогноз життя, має право на отримання паліативної допомоги». ICPCN проводить адвокацію, займається навчанням, освітою, проводить глобальні дослідження.

За словами Марстон, члени цієї організації є у 130 країнах, однак лише у 68 країнах надається паліативна допомога дітям.

Учасники конференції розробляють пропозиції до Верховної Ради України, Міністерства охорони здоров’я України щодо створення системи паліативної допомоги дітям в Україні.

На Прикарпатті на базі Надвірнянського дитячого будинку два роки тому відкрили перше в Україні дитяче хоспісне відділення, для організації якого провели благодійний телемарафон. У середу учасники форуму відвідають цей заклад.

XS
SM
MD
LG