Доступність посилання

ТОП новини

Яценюк: рішення уряду про заборону торгівлі з Кримом набуде чинності через 30 днів


©Shutterstock
©Shutterstock

Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк заявляє, що рішення уряду про заборону торгівлі з анексованим Росією Кримом набуде чинності через 30 днів.

За його словами, рішенням Кабміну забороняються поставки робіт, товарів і послуг за всіма митними режимами з Криму на іншу територію України або з території України на тимчасово окуповану територію України – Крим.

Він уточнив, що винятком будуть особисті речі громадян, соціально значущі продукти харчування і гуманітарна допомога.

Щодо постачання електричної енергії, Яценюк наголосив, що воно може здійснюватися виключно на підставі рішення Ради національної безпеки і оборони України.

На початку грудня глава Меджлісу кримськотатарського народу, депутат Верховної Ради України Рефат Чубаров повідомляв, що уряд має розглянути та ухвалити проект постанови про обмеження поставок товарів і певних послуг з материкової частини України в Крим.

20 вересня розпочалась безстрокова акція з блокування вантажного транспорту, що прямує до Криму з продуктами і товарами, ініційована лідерами кримських татар.

Ініціатори блокади вважають, що українські компанії повинні припинити торговельні відносини з Кримом, оскільки територія півострова була окупована Російською Федерацією. Серед вимог – скасування українського закону про вільної економічної зони «Крим».

Заступник керівника пропрезидентської парламентської фракції «Блок Петра Порошенка» Ігор Кононенко заявив, що скасування вільної економічної зони «Крим» рівносильна відмові України від території Криму.

Верховна Рада України офіційно оголосила початком тимчасової окупації Криму 20 лютого 2014 року. Країни Заходу також не визнають анексію Криму. Росія заперечує окупацію півострова і називає це «відновленням історичної справедливості».

XS
SM
MD
LG