Доступність посилання

ТОП новини

Ситник: у проекті держбюджету на НАБУ передбачено 114 мільйонів гривень


Артем Ситник
Артем Ситник

Директор Національного антикорупційного бюро (НАБ) Артем Ситник повідомив, що у проекті державного бюджету на 2016 рік на діяльність бюро передбачено 114 мільйонів гривень.

«Ми планували просити в уряду близько 800 мільйонів гривень. Але нам спершу поставили нуль. За підтримки МВФ ми в складі робочої групи попрацювали з міністерством фінансів і зараз той останній проект, якийя бачив, там нуль перетворився в 114 мільйонів. Цю цифру ми вважаємо компромісною і прийнятною», – повідомив Ситник.

Натомість нещодавно обраний голова Спеціальної антикорупційної прокуратури Назар Холодницький заявив, що на спеціалізовану антикорупційну прокуратуру грошей не передбачено взагалі.

«Загальна сума пропонованих коштів була 78 мільйонів гривень. В поданому проекті бюджету строки під САП не знайшли, що може поставити під загрозу якфункціонування антикорупційної прокуратури, так і роботу НАБУ, яке не зможе працювати без антикорупційних прокурорів. Це для мене велике занепокоєння», – сказав він.

Відтак член комітету з питань протидії корупції Віктор Чумакзапропонував прийняти заяву до парламенту щодо необхідності окремої статті видатків держбюджету на фінансування САП. За це рішення члени комітету проголосували одноголосно.

Раніше президент України Петро Порошенко відсутність статті у проекті держбюджету про фінансування антикорупційної прокуратури назвав «прикрим непорозумінням і технічною помилкою, яка буде негайно виправлена».

Керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури призначили 30 листопада. Новопризначений керівник Назар Холодницький заявив, що відомство мало намір з 2 грудня почати роботу з вивчення кримінальних проваджень, переданих Національним антикорупційним бюро. 4 грудня НАБУ зареєструвало перші провадження.

Спеціалізована антикорупційна прокуратура має наглядати за додержанням законів під час проведення досудового розслідування, здійснюваного антикорупційним бюро України, а також підтримувати держобвинувачення у відповідних провадженнях. Без створення цієї прокуратури не може працювати Національне антикорупційне бюро (НАБ).

Загалом боротися з корупцією в Україні повинні три структури: Національне антикорупційне бюро, Спеціальна антикорупційна прокуратура і Національне агентство із запобігання корупції.

XS
SM
MD
LG