Доступність посилання

ТОП новини

Путін: економічні відносини між Росією й Україною з 1 січня погіршаться


Володимир Путін
Володимир Путін

З 1 січня економічні відносини між Росією і Україною погіршаться, заявив російський президент Володимир Путін.

«1 січня, на жаль для нас, ми прогнозуємо погіршення економічних відносин. Бо ми мусимо ухвалити рішення, що з 1 січня не працюватимемо з Україною як членом вільної торгівлі СНД», – сказав Путін на щорічній прес-конференції в Москві.

За його словами, керівники ЄС просили не виключати Україну із ЗВТ СНД і не позбавляти її преференцій у торгівлі з Росією в надії на те, що в тристоронньому форматі РФ-Україна-ЄС упродовж року вестимуть переговори, і будуть внесені «коригування з допомогою додаткових протоколів», які знімають російські застереження і гарантують російські економічні інтереси.

Путін заявив, що до червня Росія «сто разів просила» зустрітися, але перші контакти почалися тільки в липні, і не до чого не привели.

Водночас Путін наголосив, що санкцій проти України не запроваджуватимуть. Він запевнив, що Україна не може бути поставлена в умови гірші, ніж будь-які інші російські партнери, але жодними пільгами й преференціями Україна в торгівлі з Росією з 1 січня 2016 року користуватися не буде.

«На практиці це означає, що сьогодні на будь-які тарифи у торгівлі між Росією і Україною нульові, а так середньозважений тариф буде 6%, десь 3%, десь 10%. Ми всіляко боролися, щоб цього не сталося, але нас не захотіли почути. Працюватимемо в тих умовах, які складаються», – сказав він.

16 грудня Путін підписав указ про припинення з 1 січня 2016 року дії договору про зону вільної торгівлі (ЗВТ) стосовно України.

XS
SM
MD
LG