Доступність посилання

ТОП новини

Через два місяці слідчі втратять можливість розслідувати справи Майдану – Горбатюк


Через зволікання зі змінами до кримінально-процесуального законодавства, слідчі управління спеціальних розслідувань Генпрокуратури України не можуть продовжувати розслідування справ Майдану. Про це повідомив Сергій Горбатюк, який очолює таке управління і відповідає за розслідування справ Майдану.

«Маємо критичну ситуацію, яка склалася внаслідок відсутності перехідних положень у законодавстві щодо передачі справ до Національного антикорупційного бюро. Ми маємо ситуацію, коли вже 27 днів справи стосовно колишніх високопосадовців не розслідуються. Слідчий не може нічого робити, не може продовжувати запобіжні заходи, не може проводити слідчі дії і обшуки. Ситуацію однозначно треба вирішувати на цій сесії парламенту, оскільки продовження такого стану речей призведе до нищення справ», – сказав він.

Тим часом, у Верховній Раді вже зареєстрований законопроект, який внесе зміни до Кримінально-процесуального кодексу, щоб на перехідний період залишити справи у ГПУ.

«Матеріали кримінальних проваджень, досудове розслідування яких здійснюється органами прокуратури, але підслідних НАБу, залишаються у прокуратури до завершення їх розслідування, але на строк не більше ніж 5 років. Водночас матеріали кримінальних проваджень можуть бути передані до НАБУ, якщо керівником було ухвалене рішення про необхідність такої передачі. Такі пропозиції дадуть можливість завершити ті старі провадження, а по-друге, почати нам повноцінну роботу», – озвучив положення законопроекту нещодавно обраний голова Спеціальної антикорупційної прокуратури Назар Холодницький.

Загалом від Генпрокуратури до НАБу має бути передано 22 тисячі томів справ. Як раніше заявляли очільники антикорупційних відомств, це значно ускладнить, а навіть і паралізує роботу антикорупційної прокуратури і бюро.

Наразі Національне антикорупційне бюро зареєструвало 12 кримінальних справ, ще 15 передано з Генпрокуратури, повідомив Артем Ситник.

XS
SM
MD
LG