Доступність посилання

ТОП новини

Яценюк: Україна вводить мораторій на виплату понад 3-мільярдного боргу і готова судитися з Росією


Яценюк: Україна вводить мораторій на виплату боргу і готова судитися з Росією (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:51 0:00

Яценюк: Україна вводить мораторій на виплату боргу і готова судитися з Росією (відео)

Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк заявляє, що Україна вводить мораторій на виплату єврооблігацій на суму понад 3 мільярди доларів, які Росія і МВФ вважають державним боргом України. Про це Яценюк сказав, відкриваючи засідання Кабінету міністрів у п’ятницю.

«Від сьогодні виплати за цими боргами на загальну суму 3 мільярди 582 мільйони доларів на користь російської сторони зупиняються до моменту або прийняття наших пропозицій щодо реструктуризації, або відповідного судового рішення», – сказав Яценюк.

Він пояснив, що йдеться про зупинку рішення щодо виплат за так званими «російськими єврооблігаціями», випущеними наприкінці 2013 року на 3 мільярди доларів і гарантованими державою кредитами КБ «Південне 2» і «Укравтодору» перед російськими банками.

«Ми готові до судової процедури з російською стороною», – додав Яценюк.

Міжнародний валютний фонд повідомив 16 грудня, що борг України перед Росією на 3 мільярди доларів, який був взятий екс-президентом Віктором Януковичем за два місяці до втечі, визнаний державним, а не комерційним. «Щодо єврооблігацій російська влада наполягає, що її претензія є офіційною. Наявна інформація щодо історії позову підтримує це твердження», – заявили в МВФ.

У МВФ також зазначили, що це рішення не вплине на співпрацю з Україною.

Міжнародний валютний фонд 8 грудня зняв заборону на кредитування країн з простроченою суверенною заборгованістю. Ухвалене рішення означає, що МВФ продовжить виконання своєї антикризової програми для України навіть у разі, якщо Київ прострочить платежі по боргах перед Росією.

Міністр фінансів Росії Антон Силуанов заявив, що Москва готує документи для подачі до суду через український борг. Граничний термін виплати цього боргу – 21 грудня.

Упродовж осені Україна узгодила реструктуризацію своїх зобов’язань, включно зі списанням частини їх, із більшістю зі своїх приватних кредиторів – крім Росії.

XS
SM
MD
LG