Доступність посилання

ТОП новини

Чехи носили Прагою «серце для президента Гавела»


Із Гавелом у серці: чехи вшанували екс-президента
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:45 0:00

Із Гавелом у серці: чехи вшанували екс-президента

Чехи вшанували пам’ять першого президента Чехії та останнього президента Чехословаччини Вацлава Гавела. У п’ятницю, 18 грудня, минає чотири роки від дня його смерті.

На центральній Вацлавській площі чехи запалили свічки, сформувавши з них яскраве червоне серце з ініціалами Гавела. Потім люди вирушили колоною вулицями міста, зупинившись біля Празького Граду, резиденції чинного президента країни Мілоша Земана.

До акції долучився брат першого президента держави, Іван Гавел. Він подякував, що чехи вже кілька років поспіль демонструють відданість та вдячність своєму першому президентові.

«Це серце є важливим нагадуванням того, що залишив по собі Вацлав гавел у Чехії», – сказав він.

Пам’ять Вацлава Гавела також вшанували вечірньою молитвою у храмі Святої Анни.

Однією з особливостей дня пам’яті Гавела є акція «короткі штани», яку започаткували чеські студенти кілька років тому. Цей захід є жартівливим спогадом про те, як 29 грудня 1989 року, у день інавгурації президента Чехословаччини, Вацлав Гавела мав трохи закороткі штани. Потім він розповідав, що не встиг перевдягнутися і мусив цілий день бути у штанах з короткими ногавицями. Тож у цей день у Чехії можна побачити багатьох жінок і чоловіків із закоченими штанами.

XS
SM
MD
LG