Доступність посилання

ТОП новини

Гройсман очікує, що завтра Рада направить до КСУ проект змін до Конституції щодо правосуддя


Володимир Гройсман (©Shutterstock)
Володимир Гройсман (©Shutterstock)

Голова Верховної Ради Володимир Гройсман сподівається, що завтра депутати направлять на розгляд до Конституційного суду України проект змін до Конституції в частині правосуддя. Про це він заявив на засіданні погоджувальної ради лідерів фракцій та голів комітетів парламенту.

За словами спікера, завтра першим у порядку денному стоїть питання про початок конституційної реформи правосуддя.

«Я дуже розраховую на те, що ми завтра включимо його в порядок денний сесії і направимо на попередній висновок Конституційного суду, а далі після цього ми розпочнемо повноцінний процес розгляду цього проекту закону, і в тому числі розпочнеться системна робота депутатів Верховної Ради над цим законом», – наголосив Гройсман.

Він зазначив, що розраховує на підтримку конституційних змін у частині правосуддя.

Президентський законопроект про внесення змін до Конституції України (щодо правосуддя) є у розкладі засідань Верховної Ради на 22 грудня.

Наприкінці листопада президент України Петро Порошенко вніс до Верховної Ради законопроект про внесення змін до Конституції в частині судової реформи.

У жовтні Європейська комісія «За демократію через право» (Венеціанська комісія) на пленарному засіданні надала позитивний висновок щодо проекту змін до Конституції України в частині правосуддя, затвердженого Конституційною комісією 4 вересня 2015 року. Як заявив тоді заступник голови Адміністрації президента, голова робочої групи з питань правосуддя Олексій Філатов, коментуючи висновок Венеціанської комісії щодо судової реформи, звільнення всіх суддів не відповідає європейським стандартам та принципу верховенства права. При цьому він зауважив, що це не виключає оновлення суддівського корпусу через механізми реорганізації окремих судів, а також оцінювання всіх суддів на їх відповідність критеріям професіоналізму, етичності та доброчесності, що збігається з позицією Конституційної комісії.

Відповідно до процедури, спочатку депутати мають спрямувати законопроект про внесення змін до Основного Закону на висновок до КСУ. Законопроект про внесення змін до Конституції України попередньо схвалений більшістю від конституційного складу Верховної Ради, вважається ухваленим, якщо на наступній черговій сесії за нього проголосувало не менш як дві третини від конституційного складу парламенту.

В Україні готується конституційна реформа, що стосуватиметься, зокрема і правосуддя.

XS
SM
MD
LG