Доступність посилання

ТОП новини

У Росії суд підтвердив пом’якшення покарання екологові Вітішку


Євген Вітішко
Євген Вітішко

У Росії Тамбовський обласний суд залишив без змін рішення Кірсановського районного суду, який постановив замінити залишок терміну перебування кубанського еколога Євгена Вітішка в колонії-поселенні (один рік і два місяці) на обмеження свободи.

Як повідомила російській агенції «Інтерфаксу» адвокат Вітішка Валентина Шайсипова, суд, розглянувши апеляцію прокуратури, уточнив місце відбування покарання. «Як і годиться за законом, Вітішко відбуватиме решту покарання за місцем проживання в місті Туапсе. Рішення Кірсановського райсуду набрало чинності», – додала Шайсипова.

21 листопада Євген Вітішко повинен був вирушити додому в Краснодарський край, оскільки 10 листопада Кірсановський суд Тамбовської області Росії задовольнив клопотання захисту еколога про пом’якшення йому покарання. Прокуратура оскаржила рішення, вимагаючи уточнити, де Вітішко відбуватиме покарання – за місцем реєстрації в місті Слов’янськ-на-Кубані чи за місцем постійного проживання в Туапсе.

Минулого тижня Вітішко через різке погіршення стану здоров’я припинив голодування, яке тримав з 23 листопада на знак протесту проти рішення прокуратури.

Влітку 2012 року Вітішко і його соратник Сурен Газарян, який пізніше емігрував до Естонії, отримали по три роки умовно за написи на паркані будови, яку екологи назвали дачею Олександра Ткачова, який обіймав у той час посаду губернатора Краснодарського краю. Наприкінці грудня 2013 року, незадовго до початку Олімпіади в Сочі, коли Вітішко заявив, що готує доповідь про шкоду, завдану природі олімпійським будівництвом, умовний термін екологові замінили на реальний.

Правозахисний центр «Меморіал» вніс Євгена Вітішко в список політв’язнів. Amnesty International визнала його в’язнем сумління.

XS
SM
MD
LG