Доступність посилання

ТОП новини

Ходорковський розглядає можливість політичного притулку у Великій Британії


Михайло Ходорковський
Михайло Ходорковський

Колишній олігарх, критик Кремля Михайло Ходорковський заявляє, що після рішення Москви про його арешт може просити притулку у Великій Британії.

Про це Ходорковський заявив в інтерв’ю Бі-Бі-Сі після того, як 23 грудня Басманний суд Москви видав міжнародний ордер на його арешт за звинуваченням у вбивстві мера в Сибіру у 1998 році.

Колишній співвласник нафтової компанії ЮКОС сказав також, що вважає Володимира Путіна ініціатором чергового кримінального переслідування. Речник російського президента Дмитро Пєсков відповів на це, що Путін не впливає на рішення російських правоохоронних органів.

«Також очевидно, що він визнав небезпечними мої можливі дії в рамках передвиборної кампанії до Держдуми у 2016 році», – сказав Ходорковський. За його словами, що сьогодні завдання змінити режим здається занадто оптимістичною. Але він упевнений, що не мине й 10 років, як режим у Росії зміниться. «І мої зусилля в цьому напрямку зіграють не останню роль», – вважає Ходорковський.

Михайло Ходорковський заочно заарештований у Росії за звинуваченням в організації вбивств і оголошений в міжнародний розшук, заявив 23 грудня Слідчий комітет країни.

За даними слідства, Ходорковський, будучи акціонером і головою правління нафтової компанії ЮКОС, в 1998-1999 роках доручив підлеглим йому співробітникам компанії, а також іншим особам вбивство мера Нефтеюганська Володимира Пєтухова і підприємця Євгена Рибіна, чия службова діяльність суперечила інтересам ЮКОСу. «Для слідства цілком очевидно, що ці злочини скоювалися з корисливих мотивів», – йдеться в повідомленні Слідчого комітету.

Мер Нефтеюганська Володимир Пєтухов був убитий 26 червня 1998 року. За звинуваченням в організації вбивства був довічно засуджений колишній співробітник служби безпеки ЮКОСу Олексій Пічугін. Він провину заперечує.

XS
SM
MD
LG