Доступність посилання

ТОП новини

Ембарго Росії на українські товари матиме дзеркальні санкції з боку України – Яценюк


Арсеній Яценюк
Арсеній Яценюк

Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк заявляє, що в разі застосування до України ембарго на її продукцію Росія отримає відповідь від уряду у вигляді торговельного ембарго і дзеркальних санкцій проти російських товарів, повідомляє Урядовий портал.

«Росія, як і очікувалось, ввела торговельне ембарго на українські товари, яке набуде чинності з 1 січня наступного року. Це не перше рішення Російської Федерації, а системний тиск Росії протягом останніх десяти років на Україну з тією метою, щоб не дати можливості українській економіці розвиватися і щоб далі продовжувати тиск на Україну всіма можливими засобами. Проте ці російські рішення отримали і отримають гідну відповідь від української сторони», – сказав Яценюк у четвер в парламенті, де представляв зміни до закону «Про зовнішньоекономічну діяльність» в частині надання уряду повноважень застосовувати адекватні заходи економічного характеру до держави-агресора; відтак ці зміни були схвалені.

Яценюк нагадав, що за останні 3 роки Україна втричі зменшила залежність від Росії.

«Якщо три роки тому обсяг експорту з України до Російської Федерації становив близько 35%, то сьогодні ми втричі скоротили залежність від російського ринку, і він становить тільки 12%», – сказав Яценюк.

Днями голова уряду заявив, що втрати України у разі введення Росією продовольчого ембарго у 2016 році становитимуть 600 мільйонів доларів.

Міністр економічного розвитку Росії Олексій Улюкаєв повідомив, що уряд Росії вирішив запровадити продовольче ембарго щодо України з 1 січня.

Москва в серпні 2014 року обмежила імпорт продовольчих товарів із країн, які запровадили щодо Москви санкції через анексію Криму і російську роль у конфлікті на Донбасі. До списку російських санкцій увійшли США, країни Євросоюзу, Канада, Австралія та Норвегія. Під заборону потрапили м’ясо, ковбаси, риба і морепродукти, овочі, фрукти, молочна продукція.

У серпні 2015 року ембарго було поширене на країни, що приєдналися до антиросійських санкцій пізніше, у тому числі з відтермінуванням – на Україну.

Росія також повідомила про намір з 1 січня 2016 року односторонньо скасувати преференційний режим для України в зоні вільної торгівлі в межах СНД. Цей захід став відповіддю на початок функціонування з цього дня зони вільної торгівлі між Україною і ЄС. Із цього приводу тривав тристоронній діалог.

17 листопада президент України Петро Порошенко заявив про надходження ноти від Ради Євросоюзу, в якій ЄС повідомляє про завершення всіх процедур для запуску зони вільної торгівлі з 1 січня.

16 грудня президент Росії Володимир Путін підписав указ про припинення режиму вільної торгівлі з Україною з 1 січня і подав до парламенту законопроект про це. 22 грудня Державна дума, нижня палата парламенту Росії, схвалила цей закон.

XS
SM
MD
LG