Доступність посилання

ТОП новини

Росія забороняє ввозити з України продукцію свинарства


Росія з 1 січня 2016 року забороняє імпорт української свинини, а також живих свиней на свою територію.

«Федеральною службою з ветеринарного і фітосанітарного нагляду ухвалене рішення про введення з 1 січня 2016 року тимчасових обмежень на поставки у Росі. свинарської продукції з усієї території України. Причиною тому є погіршення епізоотичною ситуації в Україні щодо африканської чуми свиней, яка свідчить про поширення вірусу у дикій фауні, недостатні обсяги проведених у дикій фауні моніторингових досліджень, а також неподання вичерпної інформації щодо ситуації на території різних регіонів України», – повідомили у «Россільгоспнагляді» 24 грудня.

«Обмеження діють щодо живих свиней, їх генетичного матеріалу, свинини і сирих свинячих м’ясопродуктів, м’яса диких кабанів, рогокопитної, шкіряної і кишкової сировини, щетини, готової продукції, яка містить у своєму складі свинину, мисливських трофеїв, отриманих від певних видів тварин, які не пройшли повної таксидермічної обробки, всіх видів кормів і кормових добавок для свиней, за винятком кормових добавок хімічного і мікробіологічного синтезу та готових кормів, які пройшли термічну обробку», – зазначили у «Россільгоспнагляді».

За інформацією російської сторони, українську сторону про це поінформували і закликали вжити заходів.

У Державній ветеринарній та фітосанітарній службі України ситуацію наразі не коментували.

Раніше міністр економічного розвитку Росії Олексій Улюкаєв повідомив, що уряд Росії вирішив запровадити продовольче ембарго щодо України з 1 січня.

Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк заявив, що у разі застосування до України ембарго на її продукцію Росія отримає відповідь від уряду у вигляді торговельного ембарго і дзеркальних санкцій проти російських товарів.

Москва в серпні 2014 року обмежила імпорт продовольчих товарів із країн, які запровадили щодо Москви санкції через анексію Криму і російську роль у конфлікті на Донбасі. До списку російських санкцій увійшли США, країни Євросоюзу, Канада, Австралія та Норвегія. Під заборону потрапили м’ясо, ковбаси, риба і морепродукти, овочі, фрукти, молочна продукція.

У серпні 2015 року ембарго було поширене на країни, що приєдналися до антиросійських санкцій пізніше, у тому числі з відтермінуванням – на Україну.

Росія також повідомила про намір з 1 січня 2016 року односторонньо скасувати преференційний режим для України в зоні вільної торгівлі в межах СНД. Цей захід став відповіддю на початок функціонування з цього дня зони вільної торгівлі між Україною і ЄС. Із цього приводу тривав тристоронній діалог.

XS
SM
MD
LG