Доступність посилання

ТОП новини

Місія ОБСЄ відвідала Комінтернове під наглядом бойовиків – звіт


Спостерігачі Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні в четвер змогли відвідати селище Комінтернове неподалік Маріуполя тільки під наглядом бойовиків із угруповання «ДНР», повідомила організація.

При цьому на головній вулиці селища спостерігачі побачили багато свіжих слідів гусениць, що відповідали слідам від БМП і танків, повідомили в Організації з безпеки і співпраці в Європі в ніч на п’ятницю.

Супровід із членів угруповання не дозволив членам місії, які потрапили туди зі сходу (з окупованих територій – ред.), відвідати нічого більше, крім цієї головної вулиці селища, заявляючи про можливу роботу снайперів, мовиться у звіті про цей візит.

П’ять мешканців села, три жінки і двоє чоловіків, у присутності озброєного супроводу бойовиків заявили членам місії, що бойовики угруповання «ДНР» увійшли в селище у вівторок, 22 грудня, і були присутні там, доки не вийшли звідти рано-вранці в четвер, 24 грудня.

Спостерігачі перебували в Комінтернові з 10:25 до 13:00 і за цей час не бачили ніяких озброєнь чи озброєних осіб, крім тих, хто наглядав за ними.

При спробі так само потрапити в Комінтернове з заходу (з боку, контрольованого владою України – ред.) спостерігачі не змогли дістатися поза блокпост Збройних сил України, бо дорога далі до селища була замінована, повідомили в ОБСЄ.

Як мовиться в цьому повідомленні, протягом попередніх двох днів члени місії ОБСЄ теж намагалися відвідати Комінтернове, щоб перевірити повідомлення про наявність у ньому озброєних бойовиків «ДНР», але не змогли цього зробити чи то з міркувань безпеки, чи то через те, що їхню свободу пересування обмежували озброєні люди.

Удень у четвер, після виходу з Комінтернова спостерігачів ОБСЄ, український журналіст Андрій Цаплієнко написав у фейсбуці, що бойовики з бронетехнікою знову повернулися до селища вже о 14:30.

Але вже ввечері в четвер, 24 грудня, у прес-центрі штабу антитерористичної операції заявили, що «проросійські незаконні збройні формування», які 22 грудня ввійшли до Комінтернова з озброєннями й військовою технікою, танками й БМП, що за мінськими угодами мали бути відведені, «завдяки ефективній співпраці керівництва АТО та міжнародних спостерігачів, оперативному інформуванню громадськості про перебіг подій та суворому дотриманню українськими підрозділами умов припинення вогню… відступили».

«Спочатку вони поспішно відвели з населеного пункту Комінтернове всю техніку та важке озброєння, а потім селище поступово залишили й самі члени незаконних збройних формувань», – повідомив речник АТО Антон Миронович.

При цьому у прес-центрі штабу АТО наголосили, що Комінтернове з воєнного погляду немає ані стратегічного, ані оперативного значення. «Ситуація на підступах до Маріуполя повністю контролюється українськими захисниками. Керівництво АТО пильно відслідковує всі зміни в оперативній обстановці на даному напрямку, сили та засоби українських підрозділів перебувають у постійній готовності до адекватного реагування на будь-які можливі виклики та загрози з боку окупантів», – мовилося в повідомленні.

Інформація про окупацію селища, що дотепер перебувало в так званій «сірій зоні» поміж позиціями українських і сепаратистсько-російських військ, з’явилися ще 22 грудня, та тривалий час їх не вдавалося надійно перевірити. То в угрупованні «ДНР» узагалі заперечували, що захопили Комінтернове, то міністр внутрішніх справ Арсен Аваков заявляв у фейсбуці, що бойовики таки були в селищі, але залишили його, то українські військові кілька разів спростовували ці заяви й говорили про наявність у Комінтернові до сотні бойовиків із танками й іншою бронетехнікою, які мінували підступи до селища й окопувалися в ньому. Але непевне становище в Комінтернові привернуло значну увагу, зокрема, з боку ОБСЄ.

XS
SM
MD
LG