Доступність посилання

ТОП новини

Будинок Грушевського ніколи не був у переліку пам’яток – КМДА


Будинок за адресою Саксаганського, 111 у Києві на державному обліку як об’єкт культурної спадщини не перебував, і ніяких незаконних дій щодо його виведення з переліку пам’яток не проводилось. Про це Радіо Свобода повідомили в Департаменті культури Київської міської держадміністрації у відповідь на інформаційний запит.

Раніше на вулиці Саксаганського, 111 розташовувався будинок Михайла Грушевського, який знесли у вересні 2013 року. 23 грудня до прокуратури Шевченківського району звернулися активісти з вимогою припинити будівництво на місці будинку.

«За результатами планової інвентаризації пам’яток і щойно виявлених об’єктів культурної спадщини Києва було виявлено деяку невідповідність переліку зазначених об’єктів району з нормативно-правовими актами щодо охоронного статусу будинку по вулиці Саксаганського, 111. У рішенні виконавчого комітету Київської міськради народних депутатів від 21 січня 1986 року до переліку пам’яток місцевого значення під охоронним номером 144 був включений будинок по вулиці Свердлова 24/39 (сучасна адреса – вулиця Прорізна)», – йдеться у відповіді.

Будинок, у якому проживав з родиною Михайло Грушевський, був побудований 1888 року. За словами активістів, у 1997 році будинок орендувала фірма «Аркор», щоб приватизувати земельну ділянку під ним. Нині з ініціативи мешканців вулиці Саксаганського проводиться досудове розслідування. Зокрема, вони вимагають притягнути до відповідальності осіб, причетних до вилучення будинку з переліку об’єктів культурної спадщини, яке, за їхніми словами, відбулося в 2012 році.

XS
SM
MD
LG