Доступність посилання

ТОП новини

Звільнений у Росії протоєрей: більшість рішень у РПЦ ухвалюються одноосібно


Всеволод Чаплін
Всеволод Чаплін

Звільнений у Росії з посади голови синодального відділу по взаємодії церкви і суспільства Московського патріархату Всеволод Чаплін основною причиною відставки називає те, що «він мав сміливість сперечатися з патріархом».

В інтерв’ю Радіо Свобода 25 грудня Чаплін сказав, що дискутував з патріархом Кирилом щодо низки питань, включаючи відносини церкви і держави та питання церковного управління. За словами протоєрея, зараз у російській церкві багато рішень ухвалюються лише одноосібно, без консультацій.

«Система церковних установ потребує оптимізації, але, відверто кажучи, у церкві є чимало набагато менш ефективних структур, ніж той відділ, який я очолював», – зазначив Чаплін, додавши, що його відділ був достатньо ефективним.

За словами Всеволода Чапліна, з усіма обов’язками справлятися було важко, і він обговорював з патріархом своє подальше перебування на посаді, наголосивши у розмові, що не прагне втриматися на ній.

Всеволода Чапліна відправили у відставку 24 грудня. У Російській православній церкві його звільнення пояснили об’єднанням відділу, який він очолював, з інформаційним відділом. Керівником нової структури призначили нинішнього голову синодального інформаційного відділу Володимир Легойду.

На посаді голови відділу зі зв’язків з громадськістю Чаплін отримав популярність численними резонансними заявами. Зокрема, він виступав проти наукового світогляду, говорив про русофобію російської інтелігенції, позитивно оцінював історичну роль Йосипа Сталіна.

XS
SM
MD
LG