Доступність посилання

ТОП новини

Москва вітає вивезення низькозбагаченого урану з Ірану до Росії – МЗС


Зразок збагаченого урану (ілюстраційне фото)
Зразок збагаченого урану (ілюстраційне фото)

Міністерство закордонних справ Росії заявляє, що вивезення низькозбагаченого урану з Ірану до Росії сприяє реалізації віденських домовленостей. Про це йдеться у повідомленні зовнішньополітичного відомства Росії.

«При російському сприянні з території Ірану вивезений весь передбачений СВПД (Спільний всеосяжний план дій щодо іранської ядерної програми – ред.) збагачений уран. Таким чином, виконано ключову і найбільш містку умову Плану дій, що виводить процес підготовки до здійснення СВПД на «фінішну пряму», – йдеться в повідомленні.

Російські дипломати кажуть, що вивезення низькозбагаченого урану з Ірану до Росії стало можливим за сприяння Державної корпорації з атомної енергії «Росатом» та Організації з атомної енергії Ірану.

28 грудня корабель з понад 11 тисячами кілограмів низькозбагаченого урану вийшов з Ірану до Росії. У Держдепартаменті США це назвали найбільш значущим кроком Тегерана на шляху до виконання угоди, укладеної з шістьма світовими країнами-лідерами.

Згідно з ядерною угодою, досягнутою між Іраном та шістьма світовими країнами-лідерами, Тегеран має вивести всі запаси низькозбагаченого уразу. (За оцінками фахівців, йдеться про кількість від 300 кілограмів до 9 тонн).

Низькозбагачений уран підходить для виробництва електроенергії, але не може проходити подальшу обробку для використання у ядерній зброї.

Домовленості також передбачають, що Іран має різко скоротити кількість центрифуг, які використовуються для збагачення урану, і що ця країна має переконструювати реактор, скоротивши обсяг виходу плутонію.

В обмін на це, а також інші обмеження, що не дозволять створити Ірану ядерну зброю, мають бути зняті більшість санкцій, запроваджені проти Тегерана через його ядерну програму.

Іран заявляє, що не мав планів щодо створення ядерної зброї.

XS
SM
MD
LG