Доступність посилання

ТОП новини

Гонтарева: Україна більш ніж удвічі зміцнила золотовалютні резерви упродовж 2015 року


Валерія Гонтарева
Валерія Гонтарева

Голова Національного банку України Валерія Гонтарева заявляє, що золотовалютні резерви за 2015 рік збільшилися до 13,3 мільярда доларів.

«Золотовалютні резерви за 2015 рік збільшилися до 13,3 мільярда доларів, тоді як в лютому цього року становили 5,6 мільярда. НБУ зміг стабілізувати фінансовий ринок суворими адміністративними заходами. В результаті ми отримали змогу купувати валюту на ринку для поповнення золотовалютних резервів у ті моменти, коли була надмірна пропозиція доларової готівки. За рік ми купили 1,6 мільярда доларів», – повідомляє Гонтарева.

Водночас, за її словами, ключовим внеском у фінансову стабілізацію України стали 11 мільярдів доларів, отримані упродовж 2015 року в рамках програми допомоги МВФ: і від Міжнародного валютного фонду, і від інших фінансових донорів.

За програмою МВФ, українські золотовалютні резерви до кінця року мали скласти 18 мільярдів доларів. Цього показника не вдалося досягнути через відтермінування наступного траншу МВФ, який, як очікують в НБУ, Україна може отримати упродовж місяця. Така ситуація, пояснює Гонтарева, змушує НБУ відкласти поступову лібералізацію валютного ринку.

За даними НБУ, золотовалютні резерви використовуються передовсім для потреб уряду щодо повернення міжнародних кредитів, а також для валютних інтервенцій у випадках, коли Нацбанк має намір згладити стрімкі коливання на валютному ринку.

XS
SM
MD
LG