Доступність посилання

ТОП новини

ОБСЄ: в Комінтернові свіжі сліди гусениць, мешканці заявили про наявність бойовиків


Під час візиту місії ОБСЄ до Комінтернова 24 грудня 2015 року
Під час візиту місії ОБСЄ до Комінтернова 24 грудня 2015 року

Організація з безпеки і співпраці в Європі повідомила, що її спостерігачі в понеділок, 28 грудня, знову побачили свіжі сліди гусениць на головній вулиці окупованого днями села Комінтернова неподалік Маріуполя, яке вони знову відвідали того дня.

Як мовиться в повідомленні, члени Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні мали на меті перевірити інформацію, що в селі перебувають озброєні члени угруповання «ДНР». У село сепаратисти впустили спостерігачів тільки в супроводі озброєних бойовиків, які дозволили їм побувати тільки на головній вулиці, відтак, крім цього супроводу, інших озброєних людей члени місії не побачили.

Але вже на блокпості Збройних сил України на південно-західному в’їзді до Комінтернова троє мешканців села розповіли спостерігачам, що члени угруповання «ДНР» далі перебувають у селі, зайнявши деякі зі спорожнілих будинків, мовиться в повідомленні ОБСЄ.

Об’єднані сепаратистські й російські сили окупували село Комінтернове, що доти було в «сірій зоні» між позиціями сторін конфлікту, 22 грудня й кілька днів не допускали туди спостерігачів ОБСЄ. 24 грудня спостерігачі, так само під наглядом бойовиків, змогли відвідати одну лише головну вулицю села, де вже тоді побачили свіжі сліди гусениць БМП й танків, але так само, як і нині, не мали змоги побачити ні самої техніки, ні інших бойовиків, крім самого супроводу. За даними української розвідки, сепаратисти виводили свою техніку й особовий склад із села на час візиту спостерігачів, щоб після їхнього від’їзду повернутися. Також, за даними української аеророзвідки, частина техніки бойовиків схована на подвір’ях села.

Одна з аерофотографій техніки бойовиків у Комінтернові
Одна з аерофотографій техніки бойовиків у Комінтернові

Крім того, 27 грудня Міністерство оборони повідомило про дані розвідки щодо запланованої сепаратистами провокації проти місії ОБСЄ біля Комінтернова, яку мали обстріляти нібито «українські військові». Через кілька годин того дня сепаратисти дійсно заявили, що спостерігачів ОБСЄ «обстріляли українські силовики». Пізніше СММ ОБСЄ повідомила, що той обстріл був здійснений із відстані 150–200 метрів – тобто зсередини окупованої території.

XS
SM
MD
LG