Доступність посилання

ТОП новини

Майже тисяча населених пунктів України підлягає перейменуванню – Короленко


Богдан Короленко
Богдан Короленко

В Україні 943 населених пункти підпадають під закон про декомунізацію та потребують перейменування. Про це в ефірі Радіо Свобода розповів представник Українського інституту національної пам’яті Богдан Короленко.

«32 міста, 56 селищ міського типу, все інше – села», – зазначив він.

За даними Короленка, більшість цих населених пунктів мають історичні назви і були перейменовані у 20-40 роки минулого століття.

Зараз, на думку експерта, топоніміка України є яскравим прикладом комуністичного, тоталітарного режиму. Він нагадав, що закон про декомунізацію зобов’язав органи місцевого самоврядування за три місяці (до 21 листопада 2015 року) до проведення громадських слухань і обрати нові назви.

Однак і нині у деяких містах тривають дискусії щодо доцільності перейменування.

У вівторок депутати Дніпропетровської міської ради звернулися до Верховної Ради України з проханням зберегти назву Дніпропетровську, змінивши її семантику. За словами депутатів, місто може називатися Дніпропетровськом на честь апостола Петра або ж «петроса» (каменя) з огляду на те, що стоїть на граніті, а не на честь радянського державного діяча Григорія Петровського.

Раніше у Кіровограді відбулися мітинги прихильників та противників ідеї перейменування міста на Єлисаведград. Тим часом Комітет Верховної Ради з питань державного будівництва та місцевого самоврядування підтримує перейменування Кіровограда на Інгульск.

У квітні 2015 року Верховна Рада України ухвалила закон про засудження комуністичного й нацистського тоталітарних режимів, у травні його підписав президент Петро Порошенко.

XS
SM
MD
LG