Доступність посилання

ТОП новини

Норвегія посприяла у транспортуванні 60 тонн сирового урану із Казахстану до Ірану


Зразок збагаченого урану (ілюстраційне фото)
Зразок збагаченого урану (ілюстраційне фото)

Влада Норвегії повідомила, що допомогла фінансово, а також здійснила перевірку 60 тонн вантажу сирового урану, який транспортувався в Іран у рамках ядерної угоди Тегерана зі світовими державами.

Експерти норвезьких органів радіаційного захисту «перевірили і проконтролювали транспортування» «жовтого кеку» (концентрату урану – ред.) із Казахстану до Ірану 27 грудня, повідомили в МЗС Норвегії.

Міністр закордонних справ Норвегії Берґе Бренде заявив, що Норвегія надала 6 мільйонів доларів на відвантаження сирового урану, що сприятиме Іранові у тому, щоб виконати зобов'язання за ядерною угодою і не розробляти ядерну зброю.

Цей вантаж уранової сировини Іран отримує в обмін на відправку до Росії низькозбагаченого урану в рамках ядерної угоди 14 липня, що спрямована на зменшення здатності Ірану створювати ядерну зброю, хоча Тегеран наполягає, що не має такої мети.

28 грудня корабель з понад 11 тоннами низькозбагаченого урану вийшов з Ірану до Росії. У Державному департаменті США це назвали найбільш значущим кроком Тегерана на шляху до виконання угоди, укладеної з шістьма світовими країнами.

XS
SM
MD
LG