Доступність посилання

ТОП новини

Лідери України, Росії, Німеччини та Франції обговорять перспективи «мінського процесу» у 2016 році


Міністри закордонних справ «нормандської четвірки» під час однієї з зустрічей
Міністри закордонних справ «нормандської четвірки» під час однієї з зустрічей

У середу, 30 грудня, лідери України, Росії, Німеччини та Франції в так званому «нормандському форматі» обговорять виконання мінських угод і перспективи діалогу сторін у 2016 році щодо врегулювання конфлікту на сході України. Як заявили в Адміністрації президента України, розмова проходитиме в телефонному режимі.

Українська сторона в особі президента Петра Порошенка заявляє, що проросійські бойовики все частіше порушують режим припинення вогню та здійснюють відверті провокації. Водночас донецькі сепаратисти кажуть про загрозу відмови України від пролонгації дії Комплексу заходів з виконання Мінських угод на 2016 рік. На своїх сайтах бойовики з угруповання «ДНР» написали, що це «обернеться повною поразкою київської влади».

Міністр закордонних справ Німеччини Франк Вальтер Штайнмайєр закликав обидві сторони поважати режим припинення вогню, зокрема під час різдвяних і новорічних свят.

Секретар РНБО України Олександр Турчинов заявив, що мінський процес триватиме і в 2016 році, висловивши сподівання, що він буде кращим, ніж цьогорічний.

Чинність мінських домовленостей збігає 31 грудня нинішнього року. Очікують, що в перебігу телефонної розмови лідерів держав так званого «нормандського формату» (Україна, Росія, Німеччина, Франція) цей термін офіційно продовжать на 2016 рік.

Раніше повідомлялося, що лідери «нормандської четвірки» мають вирішити питання роботи Тристоронньої контактної групи в 2016 році.

XS
SM
MD
LG