Доступність посилання

ТОП новини

Росія: позов Навального до генпрокурора відхилили вчетверте


Олексій Навальний, архівне фото
Олексій Навальний, архівне фото

У столиці Росії Москві кілька районних судів відмовилися взяти до розгляду позови Фонду боротьби з корупцією опозиціонера Олексія Навального до генерального прокурора Росії Юрія Чайки про захист честі й гідності. Це було вже четверте відхилення таких позовів.

На цей час сайт Навального повідомляє про відхилення двох таких позовів Останкінським судом, сайт «Медуза» про відхилення ще одного позову Гагарінським судом.

Обидва суди заявили, що не знайшли порушень прав, свобод чи законних інтересів заявників – Фонду боротьби з корупцією і його керівника Олексія Навального.

Усього Фонд боротьби з корупцією подав у вівторок, 29 грудня, шість таких позовів до чотирьох московських районних судів. Вони спрямовані проти самого генпрокурора і проти шести засобів інформації, які оприлюднили слова посадовця про те, що розслідування Фонду про незаконну підприємницьку діяльність синів Юрія Чайки здійснене «на замовлення західних спецслужб» і британсько-американського підприємця Вільяма Браудера. Навальний вибачився перед цими засобами інформації за неприємності, але сказав, що, за оцінками юристів, у російській системі права це чи був чи не єдиний спосіб змусити суди таки взяти позови до розгляду.

Перед цим Фонд боротьби з корупцією вже тричі подавав такі позови до різних судів, і їх так само відмовлялися брати до розгляду. Навальний заявляв, що ці рішення «продиктовані з Кремля».

Фонд боротьби з корупцією 1 грудня опублікував розслідування, автори якого звинувачують членів сім’ї Юрія Чайки й низку чільних працівників прокуратури в корупції і побудові бізнесу «на здирництві, «відкатах» і рейдерстві», а також у зв’язках з зі злочинними угрупованнями. На їхню думку, це було б неможливо без сприяння генпрокурора. Юрій Чайка назвав це розслідування «брехливим» і заявив, що воно було «замовлене» підприємцем Вільямом Браудером, керівником фонду Hermitage Capital, який був одним із ініціаторів ухвалення у США «закону Магнітського» про особисті санкції проти корумпованих російських посадовців. Сам бізнесмен спростував заяву генпрокурора Росії.

XS
SM
MD
LG