Доступність посилання

ТОП новини

Порошенко продовжив дію угоди з Малайзією про розслідування трагедії рейсу MH17


Нідерландські й австралійські експерти на місці катастрофи, архівне фото 1 серпня 2014 року
Нідерландські й австралійські експерти на місці катастрофи, архівне фото 1 серпня 2014 року

Президент України Петро Порошенко продовжив дію угоди з Малайзією щодо розслідування катастрофи над Донбасом 17 липня 2014 року літака «Малайзійських авіаліній» рейсу MH17 із Амстердама до Куала-Лумпура.

Як повідомила прес-служба голови держави, він підписав ухвалений раніше Верховною Радою закон про ратифікацію угоди (у формі обміну нотами) між Україною і Малайзією про продовження ще на рік чинності первісної угоди про направлення малайзійського персоналу до України для участі в цьому розслідуванні.

У Нідерландах, які втратили в цій катастрофі найбільше своїх громадян і яким Україна передала право розслідувати трагедію, Рада розслідувань із питань безпеки оприлюднила 13 жовтня остаточні результати свого технічного розслідування, яке встановило, що цей літак був збитий ракетою зенітно-ракетного комплексу «Бук». Але хто саме здійснив цей пуск, що призвів до загибелі всіх 298 людей у літаку, розслідування не мало мети визначати.

Після презентації результатів технічного розслідування голова цього органу окремо заявив, що ракета, якою збили лайнер, була випущена з території, захопленої сепаратистами.

Захід і Україна заявляють, що мають докази того, що літак збили з комплексу «Бук» проросійські бойовики за ймовірної підтримки Москви. Бойовики і Росія свою причетність відкидають.

Наприкінці липня Росія стала єдиною, що проголосувала в Раді безпеки ООН проти проекту резолюції про створення міжнародного трибуналу у справі про загибель пасажирського «Боїнга-777» на Донбасі, але її право вето заблокувало ухвалення резолюції.

Нині в Нідерландах триває ще одне, кримінальне розслідування обставин трагедії, яке ведеться під керівництвом нідерландської прокуратури. Його учасниками, крім Нідерландів, є також Малайзія, Україна, Австралія і Бельгія.

XS
SM
MD
LG