Доступність посилання

ТОП новини

На Прикарпатті відзначили 107-у річницю від дня народження Степана Бандери


Урочисті віча з нагоди 107-ї річниці від дня народження видатного українського політичного діяча, ідеолога і теоретика українського націоналістичного руху Степана Бандери відбулися в селі Старий Угринів Калуського району, де народився провідник ОУН, і в Івано-Франківську біля пам’ятника Бандері.

За словами голови обласної ради Олександра Сича, який виступив на обох заходах, Прикарпаття є бандерівським краєм, а історія показала «торжество бандерівської націоналістичної правди». І доказом такої правди, за словами Сича, є «українсько-російська війна, факт агресії проти України з боку Росії».

В Івано-Франківську урочистості розпочалися ходою громадськості від Вічевого майдану вулицями Незалежності, Степана Бандери до Європейської площі, де встановлений пам’ятник провідникові ОУН.

Як заявив на урочистому вічі міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків, прикарпатці щороку їдуть в Старий Угринів і збираються біля пам’ятника в Івано-Франківську, «щоб почерпнути силу духу провідника». Він теж сказав, що «Франківськ – це бандерівське місто».

У центрі патріотичного виховання учнівської молоді в Івано-Франківську також відбулася урочиста академія «Степан Бандера як символ боротьби за незалежність України».

А в музеї визвольної боротьби імені Степана Бандери в Івано-Франківську до кінця січня виставлені для огляду старовинні ікони ХІХ століття, привезені з Старого Угринова. Ці ікони перебували у греко-католицькій церкві, де священиком був Андрій Бандера – батько Степана Бандери. Зараз вони потребують реставрації.

Степан Бандера народився 1 січня 1909 року в селі Старий Угринів Калуського району на Івано-Франківщині. Загинув 15 жовтня 1959 року у Мюнхені від рук агента КДБ Богдана Сташинського.

XS
SM
MD
LG