Доступність посилання

ТОП новини

Саудівська Аравія заявляє про припинення дипломатичних відносин з Іраном


Саудівська Аравія заявляє про припинення дипломатичних відносин з Іраном.

Міністр закордонних справ Саудівської Аравії Адель аль-Джубейр оголосив про рішення розірвати відносини з Тегераном 3 січня, заявивши, що всі іранські дипломати повинні покинути Саудівську Аравію протягом 48 годин.

Це сталося на тлі зростання жорсткої риторики між Саудівською Аравією та Іраном.

У суботу, 2 січня, в Саудівській Аравії стратили шиїтського клірика Німра ан-Німра. Згодом пізно ввечері натовп людей, розлючених стратою, штурмував територію саудівського посольства в столиці Ірану Тегерані.

Президент Ірану Хасан Роугані засудив страту в Саудівській Аравії критичного до її влади клірика шиїтської меншини Німра ан-Німра і водночас засудив напад на посольство і консульство цієї країни в Ірані.

56-річний Німр ан-Німр і ще 46 людей були страчені в Саудівській Аравії 2 січня за звинуваченнями, пов’язаними з тероризмом. Страту рішуче засудили населені переважно шиїтами Іран та Ірак. У кількох країнах регіону шиїти вийшли на протест через такі дії Ер-Ріяда.

Сполучені Штати попередили, що страта в Саудівській Аравії Німра ан-Німра може спричинити небажані наслідки, виконання смертного вироку також засудили очільниця європейської дипломатії Федеріка Моґеріні та міжнародна правозахисна організація Amnesty International.

XS
SM
MD
LG