Доступність посилання

ТОП новини

ЄСПЛ виніс рішення проти Росії за скаргою фігуранта «Болотної справи»


Європейський суд з прав людини (ілюстраційне фото)
Європейський суд з прав людини (ілюстраційне фото)

Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) зобов’язав Росію виплатити 25 тисяч євро компенсації російському опозиціонеру Євгену Фрумкіну. Суд визнав, що російська влада порушила його права при затриманні під час заворушень на Болотній площі в Москві 6 травня 2012 року, а також під час судового процесу щодо нього.

Фрумкіна затримали на Болотній площі у столиці Росії і засудили до 15 діб адміністративного арешту за непокору розпорядженням поліції. Суд відмовився з’ясувати всі обставини його затримання і допитати свідків.

Російський опозиціонер безрезультатно намагався оскаржити рішення про арешт у вищих інстанціях і у кінці 2012 року подав скаргу до ЄСПЛ. Аналогічні скарги до Страсбурзького суду подали ще сім заявників, у тому числі опозиційний політик Олексій Навальний, який також був затриманий на площі.

6 травня 2012 року узгоджена з владою акція опозиції «Марш мільйонів» у Москві завершилася, на думку влади, масовими заворушеннями. Російські опозиціонери наполягали, що безлади були спровоковані владою. Російський уряд у своїх відповідях на запити ЄСПЛ стверджував, що сутички з поліцією розпочалися з вини самих опозиціонерів.

До відповідальності за так званими «болотними справами» притягнули 34 людини. Правозахисники вважають їх політв’язнями, а саму «Болотну справу» – політично вмотивованою.

Президент Росії Володимир Путін 15 грудня 2015 року підписав закон, що дозволяє Конституційному суду не виконувати рішення міжнародних судів, зокрема Європейського суду з прав людини, якщо вони суперечать російській Конституції.

У липні 2015 року Конституційний суд Росії визнав необов’язковим виконання рішень ЄСПЛ, якщо вони можуть привести до «порушення основоположних конституційних прав».

XS
SM
MD
LG