Доступність посилання

ТОП новини

Печерський суд арештував захоплені Росією у Криму бурові установки


Самопідйомна плавуча бурова установка «Петро Годованець»
Самопідйомна плавуча бурова установка «Петро Годованець»

Печерський районний суд Києва наклав арешт на бурові установки «Петро Годованець» та «Україна», які належать компанії «Чорноморнафтогаз», яку Росія «націоналізувала» після анексії Криму. Згідно з рішенням, опублікованим в Єдиному державному реєстрі судових рішень, арешт накладений 23 грудня 2015 року за клопотанням української Генпрокуратури.

«Накласти арешт у кримінальному провадженні 12014000000000164 від 01.04.2014 на самопідіймальні плавучі бурові установки, а саме: самопідіймальну плавучу бурову установку В312 – «Петро Годованець», побудовану у 2010 році компанією Keppel Corporation (Республіка Сінгапур) та В319 – «Україна», побудовану у 2012 році компанією Keppel Corporation (Республіка Сінгапур)», – мовиться в ухвалі суду.

Бурові арештовані у рамках кримінального провадження про підозру у зловживанні посадовими особами Міністерства енергетики та вугільної промисловості України, компанії «Нафтогаз» і «Чорноморнафтогаз» під час їх закупівлі.

Також в обґрунтуваннях ГПУ мовиться, що 14 грудня 2015 установки незаконно були переміщені з Одеського газового родовища (північно-західна частина шельфу Чорного моря) ближче до окупованого Росією Криму.

На початку грудня, у зоні Одеського газового родовища, Росія почала установку нафтовидобувної платформи «Чорноморнафтогазу» «Таврида», яка раніше перебувала у районі Криму і була захоплена Росією після анексії півострова.

Прес-служба «Чорноморнафтогазу» повідомила, що дві сучасні бурові установки В-312 і В-319 переміщені «у зв’язку зі складною міжнародною ситуацією, ризиками втрати життєво важливих активів».

У МЗС України 16 грудня висловили обурення Росії щодо ситуації з буровими установками «Чорноморнафтогазу» і зажадали їх повернути Україні.

У 2014 році бурові установки та інше майно української державної компанії «Чорноморнафтогаз» були захоплені під час анексії Криму Росією. Після цього НАК «Нафтогаз України» втратила контроль над цим кримським підприємством.

XS
SM
MD
LG