Доступність посилання

ТОП новини

Київ готовий домовлятися з Росією про реструктуризацію боргу – Мінфін


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Київ готовий продовжити переговори з Москвою щодо боргу, який Росія відмовилася реструктурувати, повідомляють у Міністерстві фінансів України.

«Незважаючи на будь-які юридичні дії і без упередженості щодо боргових зобов’язань як таких Україна, як і раніше, готова сумлінно вести переговори з Росією щодо узгодження реструктуризації єврооблігацій з погашенням у грудні 2015 року, що дозволить Україні досягти фінансових цілей, узгоджених з МВФ у рамках програми розширеного фінансування, та одночасно буде відповідати договірним зобов’язанням, які Україна взяла на себе перед іншими власниками облігацій», – мовиться у повідомленні українського Мінфіну, опублікованому 5 січня.

31 грудня 2015 року Міністерство фінансів Росії повідомило, що почало процедури для початку судового розгляду проти України через несплату боргу на суму у 3 мільярди 75 мільйонів доларів США у визначений термін – до 31 грудня.

Перед цим прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк заявив, що Київ із 20 грудня запроваджує мораторій на виплату цього боргу перед Росією, який узяв колишній президент Віктор Янукович за два місяці до втечі. Голова українського уряду заявив, що Київ готовий до судової процедури з російською стороною.

Міжнародний валютний фонд визнав цей борг офіційним боргом України, але це рішення стосується тільки цілей політики МВФ щодо простроченої заборгованості перед офіційними кредиторами за двосторонніми угодами.

Упродовж осені Україна узгодила реструктуризацію своїх зобов’язань, включно зі списанням частини їх, із більшістю зі своїх приватних кредиторів, крім Росії. Москва вважає, що цей борг є суверенним боргом української держави. Київ наполягає, що це приватний борг колишньої української влади й відтак має бути реструктурований на загальних підставах.

Росія випустила свої єврооблігації, яких на три мільярди доларів встигла купити влада колишнього президента України Віктора Януковича, за англійським правом. Як заявляють деякі західні фінансисти, цей борг є так званим «одіозним», тобто боргом, отриманим владним режимом у власних інтересах, а не в інтересах держави; такий борг має вважатися приватним боргом режиму, а не державним, а в разі падіння режиму держава не має визнаватися боржником. За англійським правом, за яким були випущені облігації Росії, борг влади Януковича перед Росією має бути визнаний її приватним боргом, кажуть фінансисти.

XS
SM
MD
LG