Доступність посилання

ТОП новини

Євромайдан SOS: у Росії активіста Дадіна засудили через його позицію з «українського питання»


Громадська ініціатива Євромайдан SOS вважає, що російського активіста Ільдара Дадіна засудили до трьох років колонії через його позицію з «українського питання».

«Існують чіткі ознаки того, що на суворість вироку, а, можливо, і на сам факт кримінального переслідування Дадіна вирішальним чином вплинула його проукраїнська безкомпромісно ліберальна позиція. Про це свідчать матеріали справи. І на стадії слідства, і в суді активно використовувалися відомості про політичну позицію Дадіна з «українського питання», а також про відвідування Дадіним України. Хоча така інформація не має жодного стосунку до суті пред’явленого Дадіну обвинувачення», – йдеться у заяві активістів.

Євромайдан SOS закликає МЗС України публічно відреагувати на факти переслідування в Росії активістів, які висловлюються проти «агресивної політики Москви щодо України».

«Сигнали підтримки таких людей з боку України, не лише громадянського суспільства, а й представників держави, є надзвичайно важливим, попри, можливо, відсутність формальних підстав для офіційної реакції», – зазначається у заяві.

Активісти також закликають українське громадянське суспільство – висловлювати солідарність із тими «громадянами Росії, які борються за ті самі цінності, за які українці виходили на Майдан».

7 грудня 2015 року Басманний суд столиці Росії Москви засудив до трьох років колонії активіста Ільдара Дадіна, визнавши його винним за статтею «неодноразове порушення правил проведення публічного заходу». Прокуратура вимагала покарання для активіста у вигляді двох років позбавлення волі. Сам Дадін не визнав провину, заявивши, що його судять «за реалізацію прав».

Стаття «неодноразове порушення правил проведення публічного заходу» була додана в Кримінальний кодекс Росії в липні 2014 року. Дадін став першим активістом, засудженим за цією статтею. Його визнали винним в участі в чотирьох несанкціонованих акціях, зокрема, у мітингу на підтримку братів Навальних і пікеті на захист засуджених за «Болотною справою».

У міжнародній правозахисній організації Amnesty International вирок Дадіну назвали «разючим і цинічним придушенням свободи висловлювання».

XS
SM
MD
LG