Доступність посилання

ТОП новини

ВСУ: представникам виконавчої влади варто зменшити увагу до судової реформи


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

У Верховному суді України заявляють, що представникам виконавчої влади варто зменшити увагу до судової реформи.

«Представникам виконавчої влади як публічним особам варто зменшити концентрацію особистої уваги на судовій реформі, спрямувавши натомість максимум зусиль, часу та енергії на ефективне реформування сфер власної відповідальності, зокрема, щодо виконання судових рішень задля зменшення кількості звернень наших громадян до Європейського суду з прав людини, стосовно структури правоохоронних органів, функціонування нововведень у сфері безпеки дорожнього руху», – мовиться у заяві.

У ВСУ зауважують, що деякі представники виконавчої влади публічно «реанімують» ідею тотального звільнення всіх без винятку суддів України та нав’язують суспільству «цю ідею як єдино ефективний метод проведення судової реформи».

Водночас у ВСУ зауважують, що такі ідеї не нові, і нагадують, що ініціативам звільнення всіх суддів Венеціанська комісія дала негативну оцінку – зауваживши, що це не відповідає європейським стандартам та принципу верховенства права, а замінити всіх суддів (понад 8000 людей) неможливо без шкоди для безперервності правосуддя.

Напередодні міністр внутрішніх справ Арсен Аваков виступив із заявою про необхідність радикальної реформи системи судочинства в Україні – негайно й відразу ліквідувати всі наявні суди і протягом трьох місяців створити нові.

22 грудня минулого року Верховна Рада направила до Конституційного суду України президентський законопроект про внесення змін до Конституції в частині правосуддя (№3524/П). Середа іншого, цей документ передбачає зміну вимог до кандидатів на посаду судді: вік не менш ніж 30 років і щонайменше 5 років правничого стажу. Судді, які бажають продовжити свою роботу на посаді, повинні будуть пройти оцінювання за критеріями компетентності, доброчесності і дотримання професійної етики.

Після розгляду законопроекту Конституційним судом документ повернеться у сесійну залу, де за остаточне ухвалення документа мають проголосувати не менше ніж 300 депутатів (конституційна більшість).

XS
SM
MD
LG