Доступність посилання

ТОП новини

Рада направила до Конституційного суду законопроект щодо змін в частині правосуддя


Ілюстративне фото
Ілюстративне фото

Верховна Рада направила до Конституційного суду України законопроект щодо внесення змін до Конституції в частині правосуддя.

За постанову про направлення до Конституційного суду президентського законопроекту №3524 про внесення змін до Конституції в частині правосуддя проголосував 291 народний депутат.

Над текстом змін працювала робоча група Конституційної комісії. Вона, власне, й визначала, якою бути новій судовій системі. Тим часом президент України Петро Порошенко визначив даний законопроект як невідкладний.
Перша із фундаментальних змін, закладених у положеннях проекту – те, що розвиток кар’єри суддів та питання звільнення суддів більше не залежатимуть від Верховної Ради і президента. Ці повноваження покладаються на Вищу раду правосуддя – реформовану Вищу раду юстиції, а президент лише затверджуватиме ці призначення своїм указом.

Також передбачається перехід від 4-рівневої до 3-рівневої судової системи. Реформа судової системи передбачає також зміну вимог до кандидатів на посаду судді: вік – не менше 30 років, і щонайменше 5 років правничого стажу. Судді, які бажають продовжити свою роботу на посаді, повинні будуть пройти оцінювання за критеріями компетентності, доброчесності і дотримання професійної етики. Крім того, відтепер перед призначенням на посаду судді рік навчатимуться у Національній школі суддів України.

У жовтні Європейська комісія «За демократію через право» (Венеціанська комісія) на пленарному засіданні надала позитивний висновок щодо проекту змін до Конституції України в частині правосуддя, затвердженого Конституційною комісією 4 вересня 2015 року.

Як заявив тоді заступник голови Адміністрації президента, голова робочої групи з питань правосуддя Олексій Філатов, коментуючи висновок Венеціанської комісії щодо судової реформи, звільнення всіх суддів не відповідає європейським стандартам та принципу верховенства права. При цьому він зауважив, що це не виключає оновлення суддівського корпусу через механізми реорганізації окремих судів, а також оцінювання всіх суддів на їх відповідність критеріям професіоналізму, етичності та доброчесності, що збігається з позицією Конституційної комісії.

Після розгляду законопроекту Конституційним судом, документ повернеться у сесійну залу, де за остаточне ухвалення документа мають проголосувати не менше 300 депутатів (конституційна більшість).

XS
SM
MD
LG