Доступність посилання

ТОП новини

Кадрове оновлення місцевих прокуратур не відбулося – Банчук 


Олександр Банчук, експерт Центру політико-правових реформ
Олександр Банчук, експерт Центру політико-правових реформ

Ефективного оновлення кадрового складу місцевих прокуратур в Україні не відбулося. Таку думку в ефірі радіо Свобода висловив експерт Центру політико-правових реформ Олександр Банчук.

«В липні 2015 року був закон, який передбачав зміни до закону про прокуратуру. Він доволі компромісний був. І от компроміс ми маємо в тому вигляді, що оновлення, на яке заслуговує українське суспільство– кадрове оновлення прокуратури – не відбулося», – сказав Банчук.

За його словами, керівництво Генпрокуратури не зацікавлене в оновленні місцевих її підрозділів, тому на керівні посади обирає колишніх представників з системи.

«У генерального прокурора був вибір з трьох кандидатів, яких пропонувала конкурсна комісія в кожну місцеву прокуратуру на керівні посади, але він вибрав для себе комфортне рішення і призначив колишніх керівників районних прокуратур або заступників. Тобто прокурорів саме, а не тих зовнішніх кандидатів, які були, хоча і їх була невелика кількість», – заявив експерт.

З 15 грудня 2015 року в Україні почали діяти 178 місцевих прокуратур, утворених на виконання закону України «Про прокуратуру» від 14 жовтня 2014 року. Для відбору кандидатів застосували конкурсну процедуру, було створено п’ять центрів, де працювали комісії з конкурсного відбору на заміщення посад керівників місцевих прокуратур. Зокрема, в Києві, Одесі, Харкові, Львові і Дніпропетровську.

Наприкінці 2015 року у Генпрокуратурі позитивно оцінили результати оновлення прокуратури на місцях. У відомстві запевнили, що більшість новопризначених керівників місцевих прокуратур є молодими фахівцями, однак скільки новопризначених районних прокурорів та їхніх заступників прийшли «не з системи» у ГПУ не вказали. Загалом на прокурорську діяльність у 2015-му з бюджету витратили понад 2,4 мільярда гривень.

XS
SM
MD
LG