Доступність посилання

ТОП новини

Візит Гризлова до Києва має більше психологічний ефект, аніж дипломатичний – Сушко


Борис Гризлов
Борис Гризлов

Візит до Києва Бориса Гризлова, представника Росії у Тристоронній контактній групі з врегулювання ситуації на Донбасі, покликаний справити психологічний ефект всередині України і відвернути увагу від самого змісту перемовин, запланованих у Мінську на завтра, 13 січня. Таку думку в ефірі Радіо Свобода висловив науковий директор Інституту євроатлантичного співробітництва Олександр Сушко.

«Приїзд до Києва Гризлова має психологічний зміст і ми бачимо збурення спокою в українському середовищі, тому що вже другий день ми говоримо навіть не про зміст переговорного процесу, а тільки про його зовнішню сторону: чому прилетів, хтодозволив, з ким зустрінеться і так далі. Тобто це елемент дипломатичної гри, розрахованої в тому числі на виведення опонента з рівноваги», – заявив Сушко.

За його словами, очікувати «проривних рішень» від цих переговорів не варто.

«Безумовно, Гризлов має досвід ведення переговорів, але він не має за собою історії якихось дипломатичних успіхів у російської дипломатії. Тому тут його значущість двозначна: з одного боку це колишній високопосадовець, довірена особа Путіна (принаймні в минулому), а з іншого – це не та людина, яка приносить якісь проривні рішення», – додав експерт.

11 січня до Києва прибув екс-спікер Державної думи Росії Борис Гризлов. Він зустрівся із представником України у переговорній групі, екс-президентом Леонідом Кучмою. Фактично це перший візит офіційного переговорника від Москви у Києві з часу початку конфлікту на сході України.

В українському МЗС висловили сподівання, що Гризлов приїхав не як представник Російської Федерації на двосторонні переговори, а «як частина цього тристороннього формату, який є важливим механізмом для врегулювання ситуації на Донбасі».

Захід і Україна звинувачують Москву в підтримці проросійських бойовиків на Донбасі, Кремль ці звинувачення відкидає. Також Росія заявляє, що не має ніяких зобов’язань за Мінськими угодами, бо підписувала їх не як учасник, а як «гарант», і не збирається виконувати ці домовленості.

XS
SM
MD
LG