Доступність посилання

ТОП новини

Кабул закликає «Талібан» не бойкотувати мирний процес


Заступник голови МЗС Афганістану Хекмат Карзай
Заступник голови МЗС Афганістану Хекмат Карзай

Влада Афганістану закликає угруповання «Талібан» не бойкотувати мирний процес з Кабулом, наголошуючи, що повстанці, які виберуть війну, зустрінуть серйозний опір.

Ця заява заступника голови афганського МЗС Хекмата Карзая з’явилася 12 січня, наступного дня після того, як він повернувся з Ісламабада, де представники чотирьох країн напрацьовували дорожню карту для завершення 14-річної війни в Афганістані. Представники «Талібану» не були запрошені на цю зустріч.

За словами Карзая, учасники зустрічі 11 січня – представники Афганістану, США, Китаю та Пакистану, прагнуть принести «тривалий мир» у його країну.

Хекмат Карзай зазначив, що більшість талібів хочуть миру. «Ми використовуватимемо всі наявні можливості проти тих, хто цього не хоче», – сказав він.

Карзай наголосив, що конфлікт в Афганістані «не є війною між афганцями», додавши, що у нього залучені «іноземні елементи».

Тривалий час Кабул звинувачує Пакистан у підтримці угруповання «Талібан» у містах, що на кордоні з Афганістаном, таких як Кветта чи Пешавар. Пакистан відкидає звинувачення.

Наступна зустріч представників Афганістану, Пакистану, США та Китаю для обговорення мирного плану вирішення афганського конфлікту, має відбутися 18 січня у Кабулі. Представники «Талібану» також не запрошені на цю зустріч.

Мирні переговори між представниками Афганістану та «Талібаном» були припинені у 2015 року після того, як стало відомо про смерть лідера цього угруповання Мулли Омара. Частина талібів, незгодних з обранням нового лідера, присягнула на вірність угрупованню «Ісламська держава».

XS
SM
MD
LG