Доступність посилання

ТОП новини

У Криму, де розглядають «справу 26 лютого», затримали кримськотатарського журналіста – адвокат


Заїр Акадиров
Заїр Акадиров

Кримський адвокат Еміль Курбедінов у п’ятницю повідомив, що в Сімферополі, біля будівлі Верховного суду, де на 15 січня заплановане засідання суду у «справі 26 лютого», затримали кримськотатарського журналіста Заїра Акадирова, якого відвели в адмінприміщення поліції.

«Щойно надійшла інформація про спробу затримання співробітниками центру з протидії екстремізму біля будівлі Верховного суду Криму відомого кримськотатарського журналіста Заїра Акадирова, який прийшов на процес по Чийгозу А. З. як слухач! Зараз мова йде про спробу силою змусити Заїра проїхати зі співробітниками… Після того, як спроби відвезти Заїра не увінчалися успіхом, його перепровадили в адміністративну будівлю поліції, що знаходиться навпроти Верховного суду Криму», – повідомив адвокат.

За словами Курбедінова, Заїр Акадиров показав силовикам документи, і цей факт зафіксувала камера.

Наразі сам журналіст не виходить на зв’язок, повідомляє сайт Крим.Реалії. Офіційної інформації від правоохоронних органів Криму з цього приводу немає.

У п’ятницю, 15 січня, на засіданні суду в Криму мають оголосити обвинувальний висновок щодо першого заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтема Чийгоза, а також активістів Мустафи Дегерменджі і Алі Асанова. Цю справу адвокат Микола Полозов назвав «ще однією справою українських політв'язнів, переслідуваних російською владою».

За даними російського слідства, Чийгоз організував, а Асанов, Дегерменджі, Юнусов, Кантеміров і Емірвалієв брали участь у масових заворушеннях 26 лютого 2014 біля кримського парламенту, в які переросли багатотисячні мітинги прихильників територіальної цілісності України, з одного боку, і активістів партії «Русское единство», керованої на той час нинішнім «головою» Криму Сергієм Аксьоновим, із іншого. В результаті двоє мітингувальників загинули, 79 людей були поранені.

XS
SM
MD
LG