Доступність посилання

ТОП новини

50 мільярдів гривень складали втрати через корупцію в держзакупівлях – Яценюк


Арсеній Яценюк (©Shutterstock)
Арсеній Яценюк (©Shutterstock)

Втрати від корупції та неефективного управління у державних закупівлях становили 50 мільярдів гривень щороку, або п’яту частину від усього обсягу таких закупівель. Про це голова уряду Арсеній Яценюк сказав у «10 хвилинах з прем’єр-міністром» увечері 17 січня.

За словами Яценюка, вирішити проблему має електронна система держзакупівель ProZorro.

«З 1 квітня на ProZorro переходять усі великі замовники послуг – міністерства, відомства, найбільші держкомпанії. З серпня почнуть переходити всі інші», – розповів прем’єр.

Яценюк додав, що з початку роботи системи у пілотному режимі, тобто з лютого 2015 року, економія бюджетних коштів перевищила 500 мільйонів гривень, хоча через систему пройшло лише 2% державних тендерів.

«Після повного переходу закупівель в електронний формат ми очікуємо економії десятків мільярдів гривень щорічно. За скромними прогнозами, у 2016 році економія бюджетних коштів складе 5 мільярдів гривень, у наступному може бути в декілька разів більшою», – наголосив голова уряду.

Реформа системи державних закупівель збільшить ВВП країни на 0,6% у рік. Про це в середині грудня 2015 року заявив заступник міністра економічного розвитку і торгівлі України Максим Нефьодов на зустрічі з представниками бізнесу. Нефьодов також назвав три умови, на яких базується реформа: збільшення прозорості, зменшення бар’єрів доступу до бізнесу і професійність закупівельників.

Як заявляють експерти «Центру протидії корупції», найбільше корупційних схем залишається саме у сфері держзакупівель.

XS
SM
MD
LG