Доступність посилання

ТОП новини

В Ірані відхилили більшість реформаторів, що претендували на участь у виборах – ЗМІ


Реєстрація претендентів на кандидування на парламентських виборах в МВС Ірану, Тегеран, грудень 2015 року
Реєстрація претендентів на кандидування на парламентських виборах в МВС Ірану, Тегеран, грудень 2015 року

Державні засоби інформації Ірану повідомили, що близько 60 відсотків претендентів, які подали документи на реєстрацію як кандидати на майбутніх парламентських виборах, були відхилені. Прихильники реформ заявляють, що більшість відхилених склали саме їхні однодумці.

Із 12 тисяч претендентів, що подали документи, були схвалені кандидатури 4 тисяч 700, тобто близько 40 відсотків, повідомив Сіамак Раг-Пейк, речник Центрального комітету нагляду за виборами. Цей комітет є органом впливової в Ірані Ради вартових Конституції, що, серед іншого, фільтрує претендентів на участь у виборах, а потім затверджує їхні результати (самі вибори організовує і проводить в Ірані Міністерство внутрішніх справ).

Тим часом, як заявив представник реформаторських сил Хосейн Мараші, близько трьох тисяч претендентів-реформаторів були відкинуті по всій країні, а до виборів допущені тільки 30. У Тегерані допустили тільки чотирьох реформаторів.

Парламентські вибори в Ірані мають відбутися 26 лютого. Загалом в Ісламській дорадчій раді (парламенті) Ірану 290 місць, із них 30 обирають у столичному регіоні Тегерана.

Рада вартових Конституції є важливим органом у системі влади ісламської республіки в Ірані: крім відбору кандидатів на парламентських і президентських виборах і затвердження їхніх результатів, вона також переглядає всі ухвалені парламентом законодавчі акти щодо їхньої відповідності Конституції та нормам ісламу.

XS
SM
MD
LG